Koalisyon görüşmesinin ardından Davutoğlu'ndan açıklama
ensonhaber.com

Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan görüşme sona erdi. Görüşmeden koalisyon çıkmadı..

1 buçuk saat süren görüşmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Görüşmelerden erken seçim sonucunun çıktığını ve ortak hükümetin zıt tabanlar nedeniyle mümkün olmadığını ifade eden Davutoğlu şu keşilde konuştu;

"ERKEN SEÇİM TEK İHTİMAL"

"Kitlelerimizin de farklı taleplerini gözönüne alarak her 3 ödev konusunda da atılacak adımlar bağlamında kitle ve tabanımızdaki farklılıkları da gözönüne alarak şuanda bir hükümet ortaklığının mümkün olmadığı kararını aldık. Halkımız tek parti kurma görevini vermedi ama en büyük parti olarak ülkeyi yönetme görevini verdi. Bunu bilinçli bir şekilde yapacağımızı belirtmek isterim. Bahçeli ile de temasları sürdüreceğimizi bildirdik. Hükümetsiz kalmamak için çabalarımızı sürdüreceğiz.

Ayrıca buradan çıkan bir sonuç eğer hükümet çalışmalarının sürmesiyse, ikinci bir sonuç da görünen o ki bütün bu değerlendirmeler ve Sayın Bahçeli'nin erken seçim yönündeki genel açıklamaları gözönüne alındığında, ülkemizin kalıcı bir istikrar ve bütün bu yollar ve yöntemler denendikten sonra tekrar milli iradeye başvurma zarureti ihtimal olarak çok yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz. Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir."

Başbakan Davutoğlu: Erken seçim tek ihtimal

Koalisyon görüşmesinin ardından Davutoğlu'ndan açıklama

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

"Öncelikle TSK'mıza şükranlarımızı sunuyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

"MİLLETİMİZE GÖREV VERİLMEZ MİLLET SİZE GÖREV VERİR"

Milletimize görev verilmez millet size görev verir. 7 Haziran'da bize verilen ödevde bir çok yeni unsuru barındırmıştır. Hükümet kurma görevini almamızdan sonra bir ay geçti. 7 Haziran seçimleri önümüze yeni bir tablo koydu. Bizim siyasetimizde millet amirdir, devlet adamları memurdur. Size sadece CHP yönetimiyle yaptığımız görüşmeler hakkında bilgi vermek niyetinde değilim.

Millet bir görev vermişse millete sen yeniden bir düşün demek yerine AK Parti'de çok yoğun bir süreçten geçtik.

Başbakan Davutoğlu: Hükümet ortaklığı mümkün değil

"KİMSE FIRSATÇILIK YAPMASIN"

Biraz sonra koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçları ifade ederken kimse fırsatçılık yapmaya çalışmasın. Devlet görevinde bir an biletereddüte mahal yoktur. Bunları şunun için söylüyorum. Biraz sonra koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçları ele alırken, ne karamsarlığa ne de bazı çevreler fırsatçılığa yönelmesin. Milletin verdiği ödevi yapmaya kararlıyız. Bir an dahi tereddüde mahal yoktur. Yine ekonomik olarak, hükümet olarak bakanlar kurulu olarak gereken her türlü tedbiri, et fiyatları gibi bir konuda da aldık, almaya devam edeceğiz.

İkinci ödevimiz madem oylarımızda düşüş yaşanmıştır, milletimiz kendinizi yenileyin demiştir ve bu bir ödevdir. Parti olarak ne tür önlemler almamız gerekir hususunda bir iç muhasebeyi sürdürüyoruz. Parti içinde bütün mekanizmaları harekete geçireceğimizi belirtmek istiyorum.

MİLLETİMİZ BİZE OTURUN KONUŞUN DEDİ

Üçüncü ödev milletimiz 7 haziranda "Siz oturun ve konuşun" dedi. Hiçbir partinin iktidar olmaması demek hükümet ortaklığı demek. Hiçkimseye bu yetki tek başına verilmemişse koalisyon görüşmelerinden daha doğal bir şey yoktur. Biz yaptığımız konuşmalarda şunu söyledik Biz 8 hazirandan sonra siyasi gereklilik neyse onu yaparız onun dışına çıkmayız dedik ve bütün çalışimalarımız meşrutiyet çizgileri içerisinde yürüdü.

Hangi parti ile koalisyon imkanı varsa derinleştirerek görüşmeleri sürdüreceğiz dedik. CHP ile görüşürken aynı zamanda MHP ile görüşeceğiz dedik. Mecliste grubu olan üç parti ile de görüştük. Sayın Kılıçdaroğlu ile istikşafi görüşmelere başladık. 

Ben yaptığım ilk konuşmada da bütün partilerle görüşeceğiz ve toplumun talepleri doğrultusunda ülkemizi hükümetsiz bırakmamak için elimizden geleni yapacağız dedim.

CHP'YE TEKLİFTE BULUNDUK

CHP ile süreli bir reform hükümeti gözönünde bulundurarak ve bu tablo karşısında seçim öncesi hükümetsiz bırakmamak için teklifte bulunduk. Bütün bu uzun seanslar sonrası karşılıklı güvenin arttığını gördük.Bunları ben de Kılıçdaroğlu da MYK'sında sundu. Bugün bir araya gedik. Ancak sayın Kılıçdaroğlu da MYK'da yaptığı istişarelerde uzun dönemli koalisyon görüşmelerinde olumlu, kısa süreli koalisyon için de kaygılarını dile getirdiler. Sonucunda geldiğimiz nokta diyalogların sürmesi gerektiği ancak koalisyon hükümeti kurulması konusunda ortaklık zemini olmadığı kanaati oluştu. Şuan da hükümet ortaklığı gerçekleştirecek zeminin olmadığı görüldü. CHP ile koalisyon kurulamadığı için yüksek ihtimal güçlü ihtimal yeniden milli iradeye başvurmak tek ihtimal olarak kaldı. Erken seçim artık güçlü bir seçenektir.

ŞUANDA BİR HÜKÜMET ORTAKLIĞI OLMAMASINA KARAR VERDİK

Anlaşmamak da doğal bir şeydir. Kitlelerimizin de farklı taleplerini gözönüne alarak her 3 ödev konusunda da atılacak adımlar bağlamında kitle ve tabanımızdaki farklılıkları da gözönüne alarak şuanda bir hükümet ortaklığının mümkün olmadığı kararını aldık.

CHP'ye süreli reform hükümeti önerdik. Ülkemizi en azından seçime kadar hükümetsiz bırakmamak adına ortaya koyduk. Halkımız tek parti kurma görevini vermedi ama en büyük parti olarak ülkeyi yönetme görevini verdi. Bunu bilinçli bir şekilde yapacağımızı belirtmek isterim.

Bahçeli ile de temasları sürdüreceğimizi sürdüreceğimizi bildirdik. Hükümetsiz kalmamak için çabalarımızı süredüreceğiz.

ERKEN SEÇİMİ ZİKRETMEDİM

Erken seçim zaten günlerdir herkesin zikrettiği bir konu. Şimdiye kadar ben zikretmedim çünkü milletime ben sana yeniden geldim sonuca ulaşamadık demem. Bu yüzden zikretmedim erken seçimden en çok kazancı olan AK Parti çünkü diğer partilerin iktidarı koalisyon odaklı ancak ak parti'nin 18 milletvekiline ihtiyacı var.

Meşruyet zemininde hareket ediyoruz. Kılıçdaroğlu ile ilk görüştüğümde de söyledim üzerimde bir sorumluluk var. Bahçeli ile de görüşsek onunla da aynı şeyi yapacaktık. Koalisyon kuramamış olsakta görüşmelerde güzelbir örnek teşkil ettik. AK Parti ile koalisyon seçeneğinin dışındaki seçeneklerin tümü tüketilmişti. Bu seçenekler tüketilmeseydi benim Cumhurbaşkanı'na erken seçim için teklifte bulunmam normal bir şey olurdu ancak bütün seçenekler tüketildi.

ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ İHTİMAL

Ülkemizin hükümetsiz kalmaması çerçevesinde çabaları sürdüreceğiz. Ayrıca buradan çıkan bir sonuç eğer hükümet çalışmalarının sürmesiyse, ikinci bir sonuç da görünen o ki bütün bu değerlendirmeler ve Sayın Bahçeli'nin erken seçim yönündeki genel açıklamaları gözönüne alındığında, ülkemizin kalıcı bir istikrar ve bütün bu yollar ve yöntemler denendikten sonra tekrar milli iradeye başvurma zarureti ihtimal olarak çok yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz. Son bir ay içinde yürüttüğümüz temaslarda CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı çerçevesi de göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen bir ihtimaldir, güçlü bir ihtimaldir."