DEDAŞ'ın Kürtlerden ricası: Elektriği ısınmada kullanmayın

c

DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, yazılı açıklamasında, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta elektrik tüketimindeki israfa dikkati çekti. Bu illerde tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 75'inin "kayıt dışı" olduğunu aktaran Karagüzel, bölgede bir yılda tüketilen yaklaşık 20 milyar kilovatsaat elektriğin 12 milyar kilovatsaatinin aşırı israf nedeniyle boşa gittiğini vurguladı. Kışın özellikle elektrikle ısınma alışkanlığı yüzünden enerji talebinin had safhaya ulaştığına değinen Karagüzel, şunları kaydetti:

"AŞIRI YÜKLENMEDEN TEÇHİZATLAR YANIYOR"

"Isıtıcılarda kullanılan elektrik maalesef sayaç dışından ve kaçak olarak kullanılmaktadır. Elektrik, kesinlikle ısınma amaçlı kullanılmamalıdır. Tüketimin arttığı bugünlerde aşırı yüklenme sonucu trafoların yanı sıra diğer elektrik teçhizatları yanarak hasar görmektedir. Sorumluluk sahamızda 2014 yılında bin 106, 2015 yılında ise bin 286 olmak üzere son iki yılda 2 bin 392 trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Sadece 3 günlük yılbaşı tatilinde havaların soğuması ile yaklaşık 75 trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır.

ELEKTRİK TÜKETİMİ İSRAF SINIRLARININ ÜZERİNDE

Trafoların gücü artırılarak veya teçhizatların kapasitesi yükseltilerek sorun çözümlenememektedir çünkü arttırılan her kapasiteye karşılık maalesef ısınmak için kullanılan elektrikli sobaların da sayısı artırılmaktadır. Kayıt dışı ve israf sınırlarının üzerinde elektrik tüketimine son verilmediği takdirde trafo değiştirmekle sorun çözümlenmez."