Demirtaş'tan Mursi'ye idam kararına tepki
AA

selahattin demirtaş

Demirtaş, Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen partisinin mitinginde, 7 Haziran günü sandığa gidildiğinde Türkiye'nin geleceğinin belirleneceğini ifade etti.

"BURSA'DA DİRENEN İŞÇİLERE SELAM"

Bursa'da otomotiv işçilerinin yaptığı grevi hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Siz, Gaziantep'i emeğiyle, alın teriyle, çalışmasıyla ayakta tutanlar, alın teriyle helal lokma yiyenler, Gaziantep'i de ülkeyi de sizler ayakta tutuyorsunuz. Sadece bir gün çalışmazsanız şu kendini sultan sananlar var ya, sarayda yiyecek ekmek bulamazlar. Bizler sizlerin hakkını teslim etmek, iade etmek için geliyoruz. İki gündür Bursa'da işçiler görevde. Haklarını arıyorlar, sosyal hakları, iş güvenceleri konusunda teminat istiyorlar. Eğer ülkenin bütün çalışanları, işçileri el ele verirse, bir yerde bir grev yapıldığında geri kalan işçiler de destek verirse hakkınızı almak kolaylaşır.

Bu nedenle Gaziantep meydanında on binlerce işçinin selamını, dayanışma duygularını Bursa'da direnen işçilere gönderelim mi? Sizler ki Gaziantep'in sanayisinde, atölyesinde, fabrikalarında, tarlalarında, çalışarak, üreterek kazanan insanlarsınız. Yoksulluk her yerde yoksulluk, açlık her yerde açlık. Açlığın Kürtçesi - Türkçesi yok, Alevi'si - Sünni'si yok."

Seçimlerde bir tek oyun bile kıymetinin büyük olduğuna vurgu yapan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Bir tek oyun, bir tek zarfın bile çok kıymeti var. Analarımız çok daha iyi bilir, çocuklarına şurup içirirken ille kaşıktaki son damlayı zorla içirirler ya 'Belki de şifa o son damladadır' derler. O yüzden belki de barajı yıkacak oy o bir oydur. Sizin oyunuzdur. Bizim için en önemli şey gönüllerin gönüllere değmesidir. Saraydan da kıymetlidir. Koltuktan da kıymetlidir."

MURSİ HAKKINDAKİ İDAM KARARI

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam kararına işaret eden Demirtaş, bu ülkede yaşananların ibret verici olduğunu kaydetti.

Demirtaş, şunları söyledi:

"Orada seçilmiş bir cumhurbaşkanına darbe yaptılar, bugün de idam cezası verdiler. Buradan Mursi'ye verilen idam cezasını açıkça kınadığımızı belirtmek istiyorum. Bütün uluslararası kamuoyu da bu konuda duyarlı olmalı. Darbe yönetimi Mursi'ye verilen idam cezasını Mısır Müftüsünün onayına gönderecek, eğer müftü onaylarsa idamlar başlayacak. Biz sessiz kalmayacağız. Dünyanın neresinde kime uygulanırsa uygulansın haksızlığı asla kabul etmeyeceğiz. Bir şeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum: 'Mısır Müftüsü onaylarsa' kim bu müftü? Devletin müftüsü. Yani bir din adamı devletin emrinde olursa, dinin, Allah'ın emirlerini değil, yöneticilerin emirlerini uygular. O nedenle bizler inançlarımız özgür olsun diye eleştiri yaptığımızda bizi dinsiz ilan ediyorlar. Buradan onlara bir kez daha sesleniyorum. Çok şükür biz de Müslüman evladıyız, hiçbir zaman söylemediğimiz laflar üzerinden bize hakaretler, küfürler, iftiralar yağdırdılar."

HDP'nin baraj altında kalması ve AK Parti'nin gücü kendisinde görmesi halinde Suriye'de bir savaş başlatılacağını ileri süren Demirtaş, "Suriye'de ciddi ciddi bir savaşa hazırlanıyorlar. HDP barajı aşamazsa Allah korusun bunlar Suriye'de açıkça bir savaş başlatacak. Hazırlıklar onu gösteriyor. Genelkurmay Başkanı'nın 15 gün izne ayrılıp 'Ameliyat oldum' şeklinde duyuru yapması da hayra alamet değil. Bugüne kadar ilk ameliyat olan genelkurmay başkanı da bu değil. Ama hiç biri duyrulmazdı" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)