Depersonalizasyon bozukluğu nedir

Her 100 kişiden birinde görüldüğü düşünülen depersonalizasyon bozukluğunun tanısını koymak çok basit değil.

"Kişiliksizleşme" ve "gerçekdışılaşma" olarak da adlandırılan depersonalizasyon bozukluğu kişiyi kendine yabancılaştırarak gerçeklik duygusunu kaybettiriyor. Kişiye, kendini bedeninin dışından gözlemleyerek rüyadaymış hissi veren hastalık birkaç dakikadan birkaç yıla kadar sürebiliyor.

Depersonalizasyon bozukluğu nedir

Belirtiler

Depersonalizasyon bozukluğunun başlıca belirtisi bedenin çarpık algılanmasıdır. Kişi kendini robot gibi hisseder. Hissiz ve duygulanma yeteneğinden yoksun olurlar. Bazı hastalar delireceklerini düşünür veya kolayca paniğe kapılan biri olmaktan korkarlar.

Bazı hastalar bedenindeki uzuvlarının kendine ait olmadığını düşünüp dünyayı düzmüş gibi iki boyutlu gibi görebiliyor.

Sebepleri

Depersonalizasyon bozukluğunun sebebi hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Kişinin deneyimlediği yoğun stres, istismar, kaza, aşırı şiddet gibi travmatik vakaların bu rahatsızlığı tetiklediği düşünülüyor.

Depersonalizasyon bozukluğu nedir

Bu rahatsızlığın belirtileri hissedildiği anda tedaviye başlanırsa ilerlemeden kurtulunabilir. Depersonalizasyon bozukluğunda tam olarak iyileşmek mümkündür. Bozukluğa ilişkin belirtiler sık sık kendiliğinden veya kişinin belirtileri tetikleyen stres veya travmayla başa çıkmasına yardım eden tedaviden sonra geçebilir.