Depremi 30 saat önceden tahmin eden sistem geliştirildi

Depremi 30 saat önceden tahmin eden sistem geliştirildi

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Sibernetik Enstitüsünde geliştirilen "robust noise" yöntemi ve ülkenin farklı bölgelerinde kurulan kuyu istasyonlar sayesinde, yer sarsıntıları saatler öncesinden belirleniyor.

30 İLE 15 SAAT ÖNCEDEN TESPİT EDİYOR

Sibernetik Enstitüsü, Azerbaycan'da kurduğu 8, Türkmenistan'da kurduğu bir istasyondan gelen verileri tek merkezde toplayarak muhtemel deprem bölgesini 30 ile 15 saat önceden tespit ediyor. Enstitü çalışanları, bugün mevcut istasyonlarla depremin bölgesini belirlediklerini, istasyon sayısının artırılması halinde depremin merkez üssüne kadar en ince ayrıntılarla daha önceden tahmin edilebileceğini söylüyor.

İSTASYONLAR TÜRKİYE'DE DE YAPILACAK

Türk bilim adamlarıyla işbirliği ve diyalog halinde olduklarını anlatan Aliyev, projelerini Boğaziçi ve Dokuz Eylül Üniversitelerine de sunduklarını, ilerleyen dönemde Türkiye'de de istasyon kuracaklarını kaydetti. İstasyonları tüm bölge ülkelerinde yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Aliyev, "Hem ülkemizde hem de bölgede bu istasyonların sayısı artarsa depremle ilgili daha sağlıklı bilgi alırız. Şimdilik sadece bölgeyi tespit edebiliriz. İstasyon sayısı artarsa depremin merkez üssünü bile daha önceden haber veririz" dedi.