Deriner Barajı'ndan su bırakıldı
AA

DSİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, DSİ 26. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk sahası içerisinde bulunan barajlarda, üretim yapılmaması nedeniyle yıllık işletme programının üzerinde rezervuarlarda yükselme meydana geldiği belirtildi.

SANİYEDE 400 METREKÜP SU BIRAKACAK

Gürcistan Achar Enerji tarafından Kirnati ve Khelvachauri HES'lerinin işletmesinin membadaki Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına göre yapıldığı aktarılan açıklamada, "Bu barajlarda üretim yapılmaması dolayısıyla kendilerinin de üretim yapamadığını belirtmişlerdir. Gürcistan tarafındaki söz konusu HES'lerin 360-400 metreküp/saniye debiye göre işlettiklerini, feyezandan dolayı bu değerin üzerinde debi bırakıldığında batık çalışmadan dolayı enerji kayıpları olacağı belirtilerek 360-400 metreküp/saniye su bırakılması talep edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Deriner Barajı'ndan su bırakıldı

KONTROLLÜ SU AKIMI SAĞLANIYOR

Açıklamada, bu talebi mümkün olduğunca yerine getirebilmek için Borçka ve Muratlı barajlarının rezervuarlarında öteleme yapılarak mansaba kontrollü su aktarıldığı ifade edilerek, "Bunun için Muratlı Barajı'ndan 20 Mayıs tarihi saat 12.00 itibarıyla, iki türbin çalıştırılarak 360 metreküp/saniye su mansaba deşarj edilmektedir. Borçka Barajı'ndan 20 Mayıs tarihi saat 12.00 itibarıyla bir türbin çalıştırılarak aynı zamanda dolusavaktan deşarj edilmek üzere toplam 500 metreküp/saniye su mansaba Muratlı Barajı'nın rezervuar alanına bırakılmaktadır. Deriner Barajı 20 Mayıs tarih ve 18.15 saati itibarıyla  dolusavaklardan ortalama 600 metreküp-saniye Borçka Barajı rezervuar alanına üretimsiz su bırakılacaktır. Muratlı Barajından deşarj edilen su miktarı üretimle birlikte dolusavak kullanılarak 20 Mayıs tarih saat 20.00 itibarıyla 360 metreküp/saniyeden 450 metreküp/saniyeye çıkarılacaktır." dendi.

Deriner Barajı'nda dolusavaklardan su bırakıldı VİDEO

Deriner Barajı'ndan su bırakıldı

DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ YAPILACAK

Açıklamada, ayrıca Deriner Barajı ile ilgili ilerleyen zamanlarda tekrar durum değerlendirilmesi yapılacağına işaret edilerek, "Her üç barajın rezervuar seviyeleri anlık olarak değerlendirilip, Deriner Barajı'nın rezervuarına gelen akıma göre ilerleyen zamanlarda tekrar durum değerlendirmesi yapılacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Deriner Barajı'ndan su bırakıldı

Deriner Barajı'ndan su bırakıldı

Deriner Barajı'ndan su bırakıldı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)