Derviş Eroğlu'nun yaratıcı seçim sloganı: Tabii ki Eroğlu
AA

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Merit Otel’de yaptığı basın toplantısında, Kıbrıs konusunda kritik, hatta belirleyici olabilecek bir döneme girildiğini söyledi.

"TABİİ Kİ EROĞLU" SLOGANI

Derviş Eroğlu'nun seçimlere "Tabii ki Eroğlu" sloganıyla katılacak olması dikkat çekti. Bu sloganın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun "Ekmek için Ekmeleddin" sloganından daha yaratıcı olduğu görüldü.

Derviş Eroğlu'nun yaratıcı seçim sloganı: Tabii ki Eroğlu

"DAYATMA AMAÇLI BİR YAKLAŞIM"

Rum liderliğinin, müzakere süreci kapsamında yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, toprak, garantiler, vatandaşlıklar, Avrupa Birliği gibi konularda aşırı taleplerinin söz konusu olduğunu belirten Derviş Eroğlu, Rum tarafının hidrokarbon yatakları ve ortak ürünler konusunda ise tamamen dayatmacı, kendi egemenliğini dayatma amaçlı bir yaklaşım izlediğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ TÜKETİMİNİN ARTACAĞINI SÖYLEDİ

Eroğlu, 21. yüzyılda Doğu Akdeniz havzasında yaşanan etnik ve mezhepsel temelli çatışmaların aksine, Kıbrıs adasında çatışmasızlık ortamının hüküm sürmesinin adada barış kavramının gerçek mahiyetinin doğru anlaşılmasını zorunlu kıldığını ifade etti. Yapılan çalışmaların Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yakın gelecekte önemli ölçüde artacağını ortaya koyduğunu söyleyen Derviş Eroğlu, özellikle ekonomik büyüme ve bu çerçevede sanayinin enerji ihtiyacı bağlamında doğalgazın payının artmasının dikkat çekici olduğunu anlattı.

"ANAVATAN TÜRKİYE AÇISINDAN DA KRİTİK BİR KONU"

Derviş Eroğlu, Ankara'nın stratejik öncelikleri arasında bulunan doğalgaz alanında kaynak ülkelerin çeşitlendirilmesi ve bir enerji geçiş merkezi olma hedeflerinin, Doğu Akdeniz enerji jeopolitiğinin Anavatan Türkiye açısından da kritik bir konu olduğunu gösterdiğini belirtti.

Derviş Eroğlu'nun yaratıcı seçim sloganı: Tabii ki Eroğlu

"ÇÖZÜM İÇİN DOĞRU ZEMİNİ BULMAK.."

"Önümüzdeki dönemde müzakere sürecini etkin yönetebilmek, çözüm için doğru zemini bulmak temel perspektifimiz olacaktır" diyen Eroğlu, şunları kaydetti;

"Yönetim ve Güç Paylaşımı alanındaki tutumumuz, temel parametreler olan iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyonu öngörmektedir. Federal yapı, eşit statüde iki kurucu devletten oluşacaktır. Egemenliğin eşit şekilde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan, yani adadaki iki halktan kaynaklandığı teyit ve tescil edilmiştir. Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının, öngörülen yeni ortaklığın sözde 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin evrimsel dönüşümüyle ortaya çıkacağı’ iddiası mesnetsizdir. Ortaklık ruhu ve siyasi eşitlik, öngörülen federal yapının, yürütme erki dahil, her seviyesinde Kıbrıslı Türklerin eşit katılım ve temsiliyetini gerektirir. Ortak olacaksak, ülkenin en yüksek makamı olan Başkanlık makamında yine bizim seçeceğimiz bir Kıbrıslı Türk'ün de oturması, Rum toplumunun seçeceği bir Kıbrıslı Rum'un oturması kadar önemlidir."

AB'NİN BİRİNCİL HUKUKU VURGUSU

AB alanındaki çözüm ve üyelik vizyonunun ana prensibinin, iki toplumlu, iki kesimli federasyonun gerektirdiği derogasyonların kalıcı olması gerektiğine işaret eden Eroğlu, bunu güvence altına almak için ise varılacak anlaşmanın Avrupa Birliği'nin birincil hukuku olduğunu vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)