Venezuela Devlet Başkanının yargılanmasına erteleme
ensonhaber.com

dsfasd

BBC'nin haberine göre, dün yapılması planlanan oturum ertelenirken,  Ulusal Meclis Başkanı Henry Ramos Allup, kararın, ülkedeki siyasi kriz ortamını  yumuşatmak amacıyla alındığını açıkladı.

Ülkede muhalefetin yarın devlet başkanlığı sarayına yapacağı gösterinin de ertelendiği kaydedildi.

Venezuela'da hükümet ve muhalefet, yönetim, seçim takvimi, ekonomik  kriz ve kriz mağdurlarının tazminatlarının ödenmesi konuları görüşmek üzere bir  araya gelmiş, taraflar, 11 Kasım'da tekrar görüşmeye karar vermişti.

Başkent Caracas'taki bir müzede Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından pazar günü başlatılan görüşmelere, Vatikan'dan arabulucuların yanı  sıra İspanya, Panama ve Dominik Cumhuriyeti'nin eski cumhurbaşkanları katılmıştı.

MUHALİF SİYASETÇİLER SERBEST BIRAKILMIŞTI

Görüşmeden bir gün sonra, gözaltındaki beş muhalif siyasetçinin  pazartesi serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden  sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılması ve erken  seçime gidilmesi için referandum süreci başlatmıştı. Sürecin ilk aşamasında  toplanan 1,8 milyon imzadan 407 bini geçerli sayılmış, muhalefet sürecin ikinci  aşaması için gerekli 3,9 milyon imzayı toplamaya başlamıştı.

Ancak Seçim Konseyi, referandum sürecinin birinci aşamasında toplanan  imzalarda 4 eyalette hile yapıldığı iddiaları üzerine süreci, 21 Ekim'de  durdurmuştu. Muhalefet, kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek, halktan  karara karşı sokaklara dökülmelerini istemişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce  yapılması gerekirken, ilk aşamanın iptal edilmesinin ardından referandumun bu  tarihten önce yapılması mümkün görünmüyordu.

Görev süresi 2019'da dolacak Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan  seçimde iktidara gelmişti.