Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'ün artık suyu yok
DHA

Gümüşhane merkeze bağlı Taşköprü Yaylası'nda kaynağı ve akarı olmayan, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen Dipsiz Göl'de, yasal izinle kazı çalışması başlatıldı.

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -1

SUYUN TAMAMI TAHLİYE EDİLDİ

Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesini bulmak için yapılan kazı öncesinde, göl suyunun tamamı tahliye edildi.

5 gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok edilmesi, bazı akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden oldu.

Gümüşhane'deki Dipsiz Göl'ün suyu kalmadı VİDEO

KAZI YAPANIN İSMİ AÇIKLANMADI

Gümüşhane kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikteki temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırlarıyla kaplı manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'nda yer alan kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de define söylentisi üzerine ismi açıklanmayan bir kişi, kazı için başvuruda bulundu.

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -6

VALİLİK İZİN VERDİ, KAZI YAPILDI

Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kazı için izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı.

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -2

DEFİNE BULUNAMADI

Gölde iddiaya göre, var olduğuna inanılan altın arandı. Jandarma görevlileri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Dipsiz Göl’de 5 gündür sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı.

12 BİN YILLIK DEĞER YOK EDİLDİ

Yapılan kazı çalışmaları sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok edilmesi, bazı akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden oldu.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir, define araması sırasında suyu boşaltılan Dipsiz Göl'ün son buzul döneminde oluştuğunu ve en az 12 bin yaşında olduğunu belirtti.

Kandemir, "Dünya üzerindeki buzul göller, son buzul çağından kalmadır ve yaşları 18 bin ile 12 bin yıl arasında değişir. Ülkemizde başta Kaçkar Dağları olmak üzere, dağlarımızın yüksek kotlarında buzul göller bulunur. Böyle kıymetli bir oluşuma, kendi kafalarına göre hiçbir uzmana danışmadan nasıl müdahalede bulunuyorlar? Buzul göller, dünyadaki en temiz sulardır ve küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi. 12 bin yılda oluşan bu gölü nasıl olacak da siz doldurarak eski haline getireceksiniz? 12 bin yıllık bir değer ve ekosistem göz göre göre yok edilmiştir." dedi.

EKOSİSTEM GERİ DÖNÜLMEZ BİR ŞEKİLDE TAHRİP EDİLDİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doğa Koruma Alanları Uzmanı Doç. Dr. Ertan Düzgüneş de define söylentisiyle gölün boşaltılmasının talihsiz bir olay olduğunu belirterek şunları dedi: "Dipsiz Göl'ün suyunun boşaltılmasıyla ekosisteme darbe vurulmuştur. 12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda. Tekrardan buranın suyla doldurulacağı söyleniyor ama doldurulacak su şimdi kullandığımız su. Gölde yapılan tahribatın yarattığı kayıp çok büyük. Bu talihsiz girişim sonucunda alanın turistik değerini konuşmak bence yanlış. Burada ekosistem tahribatı var ve bu ekosistem geri dönülemez biçimde yok olmuştur.''

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -3

''BİZ BİLE 5 AYRI KURUMDAN İZİN ALIYORUZ''

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz ise Eruz, "Böyle bir alanda, bilim insanı olarak bizler araştırma yapabilmek için en az 5 kurumdan herhangi bir şekilde müdahalede türlerin zarar görmeyeceğini, ekosisteme zarar verilmeyeceğini ve elde edilen sonuçları da raporlarla ilgili kurumlara sunmak suretiyle izin alabiliyoruz. 'Hazine var' denilerek böyle bir ekolojik varlığı darmadağın etmek çok yazık oldu. Bölgemizin tarihi açısından çok kötü oldu. Böyle bir değeri kaybettik. Dipsiz Göl'ün tahrip edilmesi ulusal kayıp.'' şeklinde konuştu.

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -9

VATANDAŞLAR DA TEPKİLİ

Gümüşhaneli Mahmut Demir de, “Bence böyle bir kazıya gerek yoktu. Tabiatı korumak gerekiyor. Hazine olup olmadığı kesin de değil. Böyle bir kazıya müsaade edilmesini doğru bulmuyorum. Tabiat varlıklarının korunması gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Osman Özlü ise, “Doğal güzelliğin bozulmaması lazımdı ve kazıya gerek yoktu. Doğal güzellik bir kere bozuldu. Gölü ne kadar eski haline getirmeye çalışsan da eski haline gelmesi zor. Bu tarz bir izne de gerek yoktu. Kırılan testi aynı yerine gelmez” ifadelerini kullandı.

Bu arada kazı öncesi yapılan çalışma sonrası göle su verilerek eski haline getirileceği belirtilmişti.


Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -4


Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -5



Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -7

Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -8



Dipsiz Göl’de 15’inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış -10

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)