Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bizim vicdanımız rahat

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Bizim vicdanımız rahat

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adana'da Hilton Otelinde devam eden 6. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, demokrasinin olduğu yerde hesap verilebilirlik olduğunu belirterek, “Herhangi bir şekilde hukuki bir mesele varsa, o meseleyle ilgili, dün sayın başbakanımızın vurguladığı gibi en yakınlarımızla ilgili olsa da her türlü hesaba açık olmanın vicdani huzurunu yaşamak durumundayız” dedi.

YÜKSELEN GÜÇ TÜRKİYE

Bir ülke yükseliş eğilimine girdiğinde önce mekan ve şehrin etkileneceğini belirten Davutoğlu, son 10 yıl içinde hükümetin yapmaya çalıştığı şeyin, dinamik bir süreçle Türkiye'yi yükselen güç haline getirmek olduğuna işaret etti. Türkiye'nin 10 yıl içinde büyük bir yükselişi yaşadığını ve bunun herkesin malumu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, büyük tarihi dönüşümlerde kendi coğrafyasını, tarihini, mekanını, zamanını doğru değerlendiren siyasi hareketlerin büyük çığır açtıklarını ifade etti.

İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN

“Bütün tarihin aktığı Afro-Avrasya'nın merkezindeyseniz 'biz varız' demeniz lazım. Biz varız demediğiniz bir coğrafyada varlığınızı sürdüremezsiniz” diyen Davutoğlu, kendilerinin "biz varız" diyebilmelerinin arkasında güçlü demokrasi, dinamik ekonomi ve etkin diplomasi olduğunu vurguladı. Türkiye'ye son 12 yıl içinde bir özgüven aşısı yapıldığını belirten Bakan Davutoğlu, “Ortadoğu halklarının istekleri doğrultusunda yeni bir bölge anlayışı geliştirdiğimiz zaman, işte o zaman siz Adana'yı görün” ifadelerini kullandı. Bunun arkasındaki en önemli faktör olarak demokrasinin bundan sonra da güçlendirilmesinin zaruret olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, son 12 yılda ulaşılan noktada bir güç kaynağı varsa bu kaynağın insan olduğunu söyledi.

''BEN 4 YAŞIMDA ANNEMİ KAYBETTİM''

“Ben Konya'da köyden kente gidemediği için hayatını kaybeden bir annenin çocuğuyum, 4 yaşımda annemi kaybettim” şeklinde konuşan Davutoğlu, öyle bir Türkiye'den, bir haber geldiğinde kısa bir sürede ambulans uçağın hareket ettiği ve Somali'nin ortasından Türk vatandaşının alınıp sağ-salim Ankara'ya getirildiği bir Türkiye olduğuna işaret etti.

''BU KİŞİLERİN KIYMETİ YOKTUR''

Türkiye'de bir kişinin başına bir şey geldiğinde gündem olduğunu, çünkü demokrasilerde bir kişinin bile önemli olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Suriye gibi 150 bin kişinin katledildiği otoriter rejimlerde bu kişilerin kıymetinin olmadığını belirtti.

''HER TÜRLÜ HESABA AÇIĞIZ''

Demokrasinin olduğu yerde hesap verilebilirlik olduğunu ve hesap verme erkinin sadece ve sadece millet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Herhangi bir şekilde hukuki bir mesele varsa, o meseleyle ilgili de mesela dün sayın Başbakanımızın vurguladığı gibi en yakınlarımızla ilgili olsa da her türlü hesaba açık olmanın vicdani huzurunu yaşamak durumundayız” değerlendirmesinde bulundu.

İnsana değer verildiğinde dünyada da değer görüleceğine dikkati çeken Davutoğlu, insana değer veren demokratik anlayışın, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” kadim devlet anlayışıyla birleşmek olduğunun altını çizdi.

''ARTIK BORÇ HATIRLATACAK BİR ÜLKE YOK''

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Eğer borçluysak, eğer hayatımızı idame ettirecek para cebimizde yoksa, sokakta yürüyüşümüz değişir, başımız eğilir. Bakkala, manava borçluysak onlarla karşılaşmayalım diye başka yollar ararız. Ama borcumuz yoksa başımız dik dolaşırız. Bu nasıl bireyler için böyleyse devletler için de böyledir. 2002-2003 yıllarında başbakanın başdanışmanı olarak görevlendirildiğimde onun acısını o kadar çok hissetmiştim ki. En kritik anlarda borcunuz hatırlatılır size. Elhamdülillah artık borç hatırlatılacak bir ülke yok. Artık 14 Mayıs'ta IMF'ye bütün borçlarını kapatmış bir ülke var” diye konuştu.

''BU ARTIK TARİHİ BİR VAKADIR''

Akdeniz havzasında son dönemlerde yaşanan büyük tarihi dönüşümde, batıya doğru Yunanistan'dan İzlanda'ya kadar ekonomik kriz kuşağı, doğuya dönüldüğünde Afganistan'a ve oradan Fas'a kadar büyük bir hareketlilik olduğunu ancak bunun ortasında Türkiye'nin istikrarıyla göz kamaştırdığını belirten Davutoğlu, “İşte bundan rahatsızlık duyanlar olabilir ama ne olursa olsun bu artık tarihi bir vakadır bu kervan yola çıkmıştır ve menziline ulaşacaktır. Menzil ne derse desin. Bizim için bayrağımızın dalgalanmadığı bir ülke kaldıkça menzile ulaşılmış sayılmaz” dedi.

''MÜLTECİLERİN STANDARDI DEĞİŞTİ''

Şanlıurfa'da insanların mutlu, sokakların tertemiz olduğu 14 bin kişilik bir konteyner kenti kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, dün oradaki temasları sırasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in kendisine “İşimizi o kadar zorlaştırdınız ki bundan sonra mültecilerin standardı değişti” dediğini aktardı.

''BİZİM TARİHİMİZDE BÖYLE BİR KARA LEKE YOK''

Suriye konusuna da değinen Davutoğlu, terörizme karşı en şiddetli mücadeleyi vereceklerini ama onu üreten bataklığı yok etmeden terörizme çare bulmanın mümkün olmadığını ifade etti. Oradaki zulme sessiz kalındığında, o zulmü yapanlar gibi tarihe geçildiğine işaret eden Davutoğlu, “Elhamdülillah bizim tarihimizde böyle bir kara leke yok. Geriye de böyle bir tarihi leke bırakmayacağız” dedi.