Diyabetliler yediklerine daha da dikkat etmeli

1

Şeker hastalığınız varsa, sağlığınız büyük bir oranda diyetinize, yemek yeme zamanlarınıza ve ilaçlarınıza bağlantılı olduğundan, oruç tutmak sizin için birtakım sorunlar yaratabilir. Ama şeker hastalığına sahip olmak oruç tutamazsınız anlamına da gelmez. Oruç tutarken tedaviniz hakkında ne yapmanıza dair endişeye kapılırsanız, şeker hastalığıyla ilgili hemşireniz ve doktorunuz ile mutlaka bağlantıya geçin.

NİŞASTALI GIDALARI TERCİH EDİN

Şekerinizi çeşitli fiziksel aktivite veya diyetle kontrol ediyorsanız; gıdanıza çok dikkat ettiğiniz sürece Ramazan boyunca oruç tutabilirsiniz. Eğer fazla kilolarınız varsa, Ramazan ayı süresince kilo verebilirsiniz ve bu da şekerinizi kontrol etmenizde yardımcı olur.

- Yiyeceğinizi sahur ve iftar olmak üzere ikiye bölün.

- Tahıl cinsi, örneğin; pilav, pide, yufka, lavaş ekmeği gibi nişastalı gıdalarla karnınızı doyurun.

- Meyve, sebze ve yoğurdu öğünlerinize ilave edin.

- Baklava, kadayıf, revani ve ekmek tatlısı gibi şerbetli tatlılardan az miktarda yiyin.

- Kızartma gibi her türlü yağlı yiyeceklerden uzak durun.

- Düşük kalorili ve ‘diyetli' içecekleri veya suyu bol miktarda için. Ramazan boyunca kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Günlük yaşamınızı ve ibadetinizi sürdürmeniz çok önemli olmasına karşın, gün içinde fırsat bulduğunuz herhangi bir zamanda dinlenmeye dikkat edin.

İNSÜLİN KULLANIYORSANIZ ORUÇ TUTMAYIN

Şekerini insülin kullanarak kontrol edenlerin ise oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Bu nedenle doktorunuzun haberi olmadan oruç tutmanız durumunda Hipoglisemi (Aşırı kan şekeri düşüklüğü) veya hiperglisemi (aşırı kan şekeri yükselmesi) komaları ve hatta ölümle sonuçlanabilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz unutulmamalıdır. Eğer hasta kendisinde terleme, titreme, çarpıntı, çifte görme, ani olarak açlık hissi, konuşma güçlüğü ve garip davranışları görüyor ise hipoglisemi ile karşı karşıyadır. Çok fazla şeker ilacı veya insülin kullanmak ve bunların yemeklerle dengelenmemesi, ertelenmesi, öğün kaçırmak veya normalden fazla fiziksel aktivite yapmak hipogliseminin nedenlerindendir.