Dolar ve Euro'nun sakin seyri devam ediyor

1

Kur ve faizde Türkiye'yi dolaylı olarak etkileyen Çin kaynaklı endişeler ve 1 Kasım'da yapılacak seçim öncesi siyasi gelişmeler takip ediliyor. Doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki yükselişi, ABD Merkez Bankası Fed'den bir yetkilinin faiz artışının Eylül'de olmayabileceğine yönelik açıklamasıyla durdu.

DAHA İYİMSER BİR SEYİRDE

Geçen hafta tarihi zirve olan 3 seviyesini test ve haftayı 2.92'nin hemen altında tamamlayan eden dolar/TL Çin endişeleriyle Pazartesi günü 2.98'i aştı. Ardından yönünü aşağı çeviren kur bu sabah 08.20'de 2.9276/2.9319 ile dün akşamki seviyelerinden anlamlı bir değişim göstermedi.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.1243/3.1292, euro/TL 3.3208/3.3259 seviyesinde işlem gördü. Küresel piyasalarda hafta başında yaşanan sert satış baskısı yerini daha iyimser bir seyre bırakırken analistler Türkiye'yi dolaylı olarak etkileyen Çin'de yavaşlayan büyümenin küresel büyüme endişelerini tetiklemesi riskinin hâlâ devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

DOLAR DİĞER PARA BİRİMLERİNE ORANLA DAHA İYİ

İç piyasada açıklanacak Temmuz ayı yabancı ziyaretçi sayısı izlenirken analistler bugün ABD'de açıklanacak ikinci çeyrek öncü ABD GSYH verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının ise piyasada yön belirleyebileceğini belirttiler.

Küresel piyasalarda ise yen yatırımcılar arasında risk iştahının yeniden artmasının ardından güvenli limanlara olan talebin düşmesiyle kayıplarına devam ederken, Wall Street son dört yılın en büyük bir günlük yükselişini yaşayarak risk iştahındaki dönüşü gösterdi. Dolar diğer para birimlerine oranla daha iyi bir performans gösterirken, euro 1.1290 dolara kadar düştü ve yedi ayın zirvesi olan 1.1715 dolar seviyesinden gerilemeye devam etti.