DP kongresi başladı

DP kongresi başladı

Demokrat Parti Genel Başkanlığı'na yeniden aday olduğunu açıklayan Hüsamettin Cindoruk adaylıktan vazgeçtiğini belirtti.

İlk turda başkan seçilmedi

Kongrede ilk turda genel başkan seçilemedi. En fazla oyu Namık Kemal Zeybek aldı. Ahmet Özal'a 11 oy çıktı. İkinci tur oylamaya geçilecek. İkinci tur başlamadan önce Özal, Salih Uzun ve Tekin Enerem adaylıktan çekildi.

SON DAKİKA:

Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkanlık seçiminin ikinci turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için sonuç alınamadı.

DYP ile Anavatan'ın birleşmesinin ardından kurulan ancak merkez sağı toplamak yerine sürekli iç sorunlarla uğraşmak zorunda kalan DP'de bugün yeni bir dönem başlıyor.

ÇİLLER YOK CİNDORUK VAR

Uzun süredir yaşanan başkanlık krizi bugün çözülecek. Hep güçlü genel başkanlar tarafından yönetilen DP, geleneğine aykırı bir şekilde ilk kez bu kadar çok adayla kongreye gidiyor. 7 kişi şimdiden adaylığını açıkladı. Tansu Çiller ve İstanbul Bağımsız Milletvekili İlhan Kesici aday olmayacağını açıkladı

BOL ADAYLI KONGRE


DP Genel Başkanlığı için şu ana kadar 9 kişi adaylığını açıkladı. DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı, DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, eski Genel İdare Kurulu üyesi Samet Ocakoğlu, eski bakanlardan Rıfat Serdaroğlu, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun ile DP İstanbul eski İl Başkanı Tekin Enerem kongrede aday olduklarını açıkladı.Son ana kadar adaylığı konusunda sessiz kalan Hüsamettin Cindoruk son anda genel başkanlığa aday olduğunu açıklamıştı. Ancak Cindoruk adaylıktan çekildiğini açıkladı.

SALONDAN NOTLAR...

Sade düzenlenen salonda kürsünün üstünde Türk Bayrağı ve Atatürk'ün posterlerinin yanında Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal'ın posterleri yer aldı. Eski cumhurbaşkanlarının posterlerinin altında ise Hüsamettin Cindoruk'un resminin yer aldığı "Türkiye Kıratı Bekliyor" ile "Demokrat Parti 10. Olağan Büyük Kongresi" yazılı pankart dikkat çekti.

Atatürk Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacağı duyurulan Demokrat Parti (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi'nde salonda DP'liler için ayrılan koltukların dolmaması dikkat çekti.

Salonda; Ajda Pekkan'ın, "Aynen Öyle" adlı şarkısı sık sık çalındı. Kongrede 9 genel başkan adayı olmasına rağmen salonda sadece Namık Kemal Zeybek ile ilgili dövizler yer aldı. Kongre salonunun zemini delegelere, basın mensuplarına ve divana ayrıldı.

AK PARTİ'Yİ ELEŞTİREN PANKARTLAR

Salonda DP'nin pankartlarının yanı sıra Ak Parti'yi eleştiren pankartların da yer aldığı gözlendi. Pankartlarda, "Söylem sıfır sorun, eylem sıfır çözüm", "Aklanmadan 'Ak' olunmaz", "AKP'nin ekonomi politikası: İşsizlik yaratan büyüme", "Sayın Başbakan İsviçre'den ne haber", "Diktatörler gelip geçer, demokrasiler kalır" sloganları yer aldı.

ÇİLLER VE YILMAZ'IN FOTOĞRAFI YOK

Son ana kadar adaylık için ikna edilmeye çalışılan DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in salonda fotoğrafının yer almaması dikkat çekti. Ayrıca DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın da salonda fotoğrafı yer almadı.

BİN 325 DELEGE OY KULLANACAK

Kongrede bin 325 delege sandık başına giderek DP'nin yeni genel başkanını seçecek. İki gün sürmesi planlanan kongrede bugün genel başkan seçimi yapılacak.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

Kongre Divan Başkanlığına Kayseri İl Başkanı Osman Çilsal seçildi. Kongre hazirun cetvelini kongre açılışına kadar 937 delegenin imzaladığı bildirildi.

ADAYLIK İÇİN 6 BAŞVURU

DP Genel Başkanlığı için aday olacak isimler için son başvuru saati 13.00'tü.Genel başkanlık için 8 kişinin adı geçiyordu ama 6 kişi başvuruda bulundu.

DP Genel Başkanlığı için Kongre Divan Başkanılığına adaylık başvurusunda bulunanlar şöyle:

-DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal,
-Eski Bakan Namık Kemal Zeybek,
-Eski Bakan Rıfat Serdaroğlu,
-Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun,
-Eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem,
-DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı.

DP Kongresinde oy sayımına geçildi

Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkan seçimi için oy verme işlemi sona erdi.

Atatürk Spor Salonu'ndaki kongrede, delegeler salonun ön bölümüne kurulan kabinlerde genel başkanlık için oy verdi. Delegeler,altı genel başkan adayı arasından seçim yaptı.Oy verme işleminin sona ermesinin ardından, oyların tasnifi ve sayımına geçildi.

Seçiminin ilk turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamayarak genel başkan seçilemedi. İkinci tur yapılacak..

İkinci turda turda adaylardan herhangi biri bin 325 kayıtlı delege oylarının salt çoğunluğunu sağlayamazsa, üçüncü turda en çok oyu alan aday, genel başkanlığa seçilecek.