Dünya Bankası'ndan AB'ye: Türkiye'ye vizeyi kolaylaştırın

Dünya Bankası'ndan AB'ye: Türkiye'ye vizeyi kolaylaştırın

Türkiye'nin yıllardır düzeltilmesi için talepte bulunduğu 'AB ile vize uygulamaları' konusunda, Dünya Bankası'ndan da uyarı geldi. Avrupa Komisyonu'nun talebiyle, 133 sayfalık 'AB-Türkiye Gümrük Birliği Değerlendirmesi' raporu hazırlayan Dünya Bankası, vize ve taşımacılık konusunda Türkiye'nin de haklılığını ortaya koyan şu noktalara dikkat çekti:

"SADECE TÜRKİYE'YE VAR"

"Türkiye, AB ile vizesiz rejimi bulunmayan tek aday ülkedir. İş adamları ve diğer meslek sahipleri için maliyetli vize süreci ticaretin önünde bir engel olarak algılanıyor. Başlıca şikayetler, aşırı evrak, kısa vize süreleri, tek giriş ve vize ücretleridir."

"SÜREÇ HIZLANDIRILMALI"

"İş amacıyla AB'ye seyahat eden, önceden yeterlik almış Türk meslek sahipleri için; uzun süreli, çoklu giriş imkanı veren ve belge gereklilikleri sadeleştirilmiş spesifik bir vize kategorisi oluşturulmalı. Sanayi ve ticaret odalarının, ilgili konsolosluklara sunulmak üzere üyelerine bir yazı vermesi yoluyla sürecin hızlandırılması desteklenebilir."

"TRANSİT SERBEST OLABİLİR"

Rraporda şu noktaya da dikkat çekildi:

"Özellikle transit için olmak üzere, karayolu taşımacılığı izinleri, en azından GB kapsamında yer alan mallar için serbestleştirilmelidir."

"ANLAŞMA MÜZAKERE EDİLEBİLİR"

"Bir başka seçenek olarak da, bir karayolu transit anlaşmasının müzakere edilmesi olabilir. Bu kapsamda Türkiye ile 'Ulaştırma Politikası' faslı ile ilgili müzakereler açılabilir."