Dünya Bankası'nın Türkiye tahmini düşüş yönünde

Ocak'ta dünya ekonomisinin yüzde 3.2 büyüyeceği tahminini yapan Washington merkezli gelişim bankası, öngörüsünü değiştirerek yüzde 2.8'e indirdi. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin tahminleri düşerken, ABD tahmini de yüzde 2.8'den 2.1'e indi. Ancak bu kayıplar geçici olabilir. Zira 2015 öngörüsü yüzde 3.4'te sabit kaldı.

Dünya Bankası'nın Türkiye tahmini düşüş yönünde

''BÜYÜMENİN İLERLEYEN AYLARDA TOPARLANMASI BEKLENİYOR''

Dünya Bankası'nın, Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda “ABD'deki kötü hava koşulları ve Ukrayna'daki kriz ile çalkalanan finans piyasaları, küresel ekonomide inişli çıkışlı bir başlangıca neden oldu. Bu zayıf başlangıca rağmen büyümenin ilerleyen aylarda toparlanması bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.

''ÇİN VE BREZİLYA'DAKİ BÜYÜME AZALACAK''

Gelişen ekonomilerin sendelediği bu dönemde, iç talebin arttığı, mali baskının azaldığı ve iş gücü piyasalarının toparlandığı gelişen ekonomiler, küresel genişlemeyi tetiklemeyi başarıyor. Dünya Bankası, bu yıl Çin ve Brezilya'daki büyümenin 2013'e göre azalacağını öngörüyor.


TÜRKİYE İÇİN ŞAŞIRTAN TAHMİN

Dünya Bankası, yüzde 4,3 ilk çeyrek büyüme rakamı ile büyük bir başarıya imza atan Türkiye ekonomisine dair 2016'ya kadar olan büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize etti.

Dünya Bankası tarafından bugün yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye için bu yıl yüzde 3.5 olan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahmini yüzde 2.4'e indirildi.

BÜYÜME TAHMİNİNİ 3.2'DEN 2.8'E İNDİRDİ

Kuruluş GSYH için 2015 büyüme tahminini yüzde 3.9'dan yüzde 3.5'e, 2016 büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 3.9'a düşürdü.

Dünya Bankası küresel ekonomi için büyüme tahminini ise bu yıl için yüzde 3.2'den yüzde 2.8'e indirdi.