Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı
Ajanslar

1

Türkiye'nin ev sahipliğinde ilk defa düzenlenecek ve insani yardım alanındaki sorunlara çözüm yollarının bulunmasının amaçlandığı Dünya İnsani Zirvesi, 23-24 Mayıs tarihlerinde 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti.

AİLE FOTOĞRAFI

Zirvede aile fotoğrafı çekildi.

Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı

Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı

İNSANİ ALANLARDA YAŞANAN SORUNLARA ÇÖZÜMLER KONUŞULACAK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (UNOCHA) organizasyonunda yapılacak zirvede, insani alanda yaşanılan sorunlara çözüm yolları bulunması amaçlanıyor.

Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı

ZİRVEYE KATILAN LİDERLER

Zirveye, katılan liderler arasında Almanya Başbakanı Merkel, Hollanda Başbakanı Rutte, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Katar Emiri Al Tani var.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ise müsteşar ve bakan yardımcısı seviyelerinde temsil edilecek. Çok sayıda Uluslararası Yardım Örgütü'nün katılacağı zirveye Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü katılmıyor. Gerekçeleri ise, acil ihtiyaçlarına dair somut bir adım atılması yönünde umutlarının olmaması.

Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı

ZİRVEDE 7 YUVARLAK MASA TOPLANTISI OLACAK

Zirvede, 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum ve 120 yan etkinlik düzenlenecek.

Zirvenin sonunda hazırlanacak rapor ise Genel Sekreter Ban tarafından BM Genel Kurulu'na sunulacak. Zirve sırasında hem üye ülkelerden hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden taahhütler alınacak.

Zirveye ilginin artması için ünlü isimler de davet edildi. Oyuncu ve yönetmen Sean Penn, Daniel Craig ve Forest Whitaker bu isimlerden bazıları.

Dünya İnsani Zirvesi bugün başladı

DÜNYADA EN FAZLA SIĞINMACI AĞIRLAYAN ÜLKE: TÜRKİYE

Türkiye, son yıllarda insani yardım alanında ortaya koyduğu farklı yaklaşım, sergilediği performans ve dünya çapında takdir gören faaliyetleriyle küresel sistemde artık öncü ülke konumunda bulunuyor.

Yüzlerce yıldır ülkelerindeki zulümden kaçan milyonlarca insana kucak açan Anadolu coğrafyası, şimdi de bölgesindeki iç karışıklık veya savaşlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 3 milyon sığınmacıyı barındırıyor.

10 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Resmi verilere göre, Türkiye 2,7 milyonunu Suriyelilerin oluşturduğu bu sığınmacılar için 2011'den bu yana yaklaşık 10 milyar dolar harcadı.

BM verilerine göre ise Türkiye bugün dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke.

TÜRKİYE'NİN DIŞ YARDIMI ARTTI

Türkiye'nin gerçekleştirdiği kalkınma yardımları 2002'de 85 milyon dolar iken, bu oran 2014'te 3 milyar 591 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin toplam dış yardımı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 47 artarak 6,4 milyar dolara çıkarken, resmi kalkınma yardımları son 12 yılda 42 kat arttı.

Türkiye, gerçekleştirdiği resmi insani yardımlarla dünyanın en büyük donör ülkeleri arasında yer alıyor. 2014 yılında yaptığı 1,6 milyar dolar tutarındaki resmiinsani yardımla ABD ve İngiltere'nin ardından dünyanın üçüncü en büyük donör ülkesi olan Türkiye, bu yardımın milli gelire oranı dikkate alındığında isedünyanın "en cömert" donör ülkesi olarak öne çıkıyor.