Dünya Kupası öncesi Brezilya'da grev krizi

Dünya Kupası öncesi Brezilya'da grev krizi

Kupa mücadelesinin başlamasına 16 gün kala, organizasyonun ev sahibi kentlerinden Salvador'da, Yerel Otobüs Şoförleri Sendikası ile hükümet arasında ücret ve çalışma koşulları konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine halk otobüsü seferleri yapılmıyor.

İŞÇİLER ZAM İSTİYOR

Grevdeki işçiler, ücretlerine yüzde 12 oranında zam ve yiyecek kuponlarında artış talep ederken, hükümetin teklifi yüzde 9 oranında ücret artışı oldu.

Sendika Başkanı Hélio Ferreira, bu teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Salvador kentinin, FIFA 2014 Dünya Kupası için ülkeye gelecek 600 bin ziyaretçinin büyük bölümünü ağırlayacağı düşünülüyor. Kentte 52 bin kişilik Arena Fonte Nova Stadyumu'nda altı maç yapılacak.

Bu arada, ülkenin kuzeydoğusundaki Maranho eyaletinin başkenti Sao Luis'de grev nedeniyle otobüs seferleri altı gündür yapılmıyor. Grev, toplu taşıma araçlarını kullanan onbinlerce kişiyi etkiledi.

YENİ GREVLER KAPIDA

FIFA 2014 Dünya Kupası final maçının oynanacağı Rio de Janeiro kentinde de bugün sendikalar, toplu taşıma, eğitim ve sağlık alanlarındaki çalışanların greve çıkıp çıkmamasını kararlaştıracak.

Kupaya ev sahipliği yapacak 12 kentten biri olan Belo Horizonte'de de doktorlar, iki günlük greve çıktı.

Sao Paulo kentinde geçen hafta otobüs çalışanlarının üç günlük grevi 300 bin kişiyi etkilerken, Belediye Başkanı Fernando Haddad, grevleri "sabotaj ve vandalizm" sözleriyle değerlendirmişti. Ayrıca uygunsuz biçimde grev yapanlarla hareket eden sendikaların 90 bin dolara kadar cezaya çarptırılacağı yönünde mahkeme kararı çıkmıştı.

Sao Paulo'da öğretmenler de 23 Nisan'da bu yana grevde. Öğretim görevlilerinin ve eğitim sektöründeki diğer çalışanların da iş bıraktığı biliniyor.