Dünya liderleri Erdoğan'ın devir teslimine katılacak

Dünya liderleri Erdoğan'ın devir teslimine katılacak

TBMM'deki yemin töreninin ardından Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Cumhurbaşkanlığı görevini devralmak için Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Burada gerçekleşecek devir teslim töreninin ardından Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verilecek. İşte bu resepsiyonda dünya liderleri de hazır bulunacak.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Köşkü devir teslim töreni için de A tipi protokol uygulayacak. Devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne çıkacak olan Erdoğan, Köşk'e girişinde devlet başkanlarına uygulanan protokol kurallarıyla karşılanacak. Buna göre Erdoğan'ın makam aracını Köşk girişinde atlı birlikler karşılayacak, devir teslim töreninin yapılacağı yere kadar Erdoğan'a eşlik edecek. Devlet Başkanlarının atlı birliklerle karşılanması uygulamasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geçtiğimiz aylarda başlatmıştı. Erdoğan'ın atlı birliklerle karşılanması Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenleri için de bir ilk olacak.

LİDERLERE GENEL DAVET

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağı devir teslim töreni ile ilgili son hazırlıklar tamamlanıyor. Erdoğan'ın devir teslim resepsiyonu için dünya liderlerine genel bir davet çıkarıldı. Genel davette Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28 Ağustos'ta yemin ederek görevine başlayacağı belirtildi. Davette, aynı gün düzenlenecek devir teslim resepsiyonunda dost ve kardeş ülke liderlerini bir arada görmekten mutluluk duyulacağı ifade edildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI DÜZEYİNDE KATILIM

Bu genel davete 25'e yakın ülkeden olumlu yanıt geldi. Kazakistan, Türkmenistan, Bosna- Hersek Ankara'ya resepsiyona Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılım gerçekleştirileceğini bildirdi. Bazı ülkeler Dışişleri Bakanı düzeyinde katılım göstereceğini bildirdi. Yoğun programı nedeniyle Türkiye'ye gelemeyecek olan Putin'in yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u göndereceği öğrenildi. ABD'yi devir teslim resepsiyonunda kimin temsil edeceği henüz netleşmedi. Başbakanlık kaynakları ülkelerden halen davete yanıtlar geldiğini, bu yüzden tüm katılımların önümüzdeki günlerde netleşeceğini belirtti.

DEVLET BAŞKANI PROTOKOLÜ UYGULANACAK

Cumhurbaşkanlığı Köşkü devir teslim töreni için de A tipi protokol uygulayacak. Devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne çıkacak olan Erdoğan, Köşk'e girişinde devlet başkanlarına uygulanan protokol kurallarıyla karşılanacak. Buna göre Erdoğan'ın makam aracını Köşk girişinde atlı birlikler karşılayacak, devir teslim töreninin yapılacağı yere kadar Erdoğan'a eşlik edecek.