Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik
ensonhaber.com

2342

24 Haziran seçimelerinde sonuçların açıklanmasının ardından Ankara hattında diplomasi trafiği yaşandı.

İLK TEBRİK KARDEŞ ÜLKEDEN

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev seçim sonuçlarının belirlenmesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ilk tebrik eden lider oldu.

Bosna Hersek Devlet Başkanı İzzetbegoviç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik eden isimler arasındaydı.

VLADİMİR PUTİN'DEN TELEFON

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

24 Haziran erken seçimleriyle ve alınan sonuçlarla ilgili Rusya’dan Parlamento Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy’den geldi.

Pazartesi sabahı saat 8’de Türkiye’deki seçimle ilgili açıklama yayınlayan Komite Başkanı Slutskiy, “Türkiye Cumhurbaşkanını tebrik etmek istiyorum. Yapılan erken parlamento ve başkanlık seçimlerini rekabet ortamında kazanmıştır. Türkiye, Rusya için önemli partner ülke. Türkiye ile birlikte Suriye’de teröre karşı mücadele veriyoruz. Bölgeyi istikrara kavuşturmak için çalışıyoruz. Dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanması Suriye krizinin çözümünde belirlenen yolda öngörülebilir ilerlemeye devam ve ayrıca diğer uluslararası konularda da işbirliğimizin sürdürülmesi anlamına geliyor” dedi.

YUNANİSTAN'DAN TEBRİK

Öte yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve Gine Dışişleri Bakanı Mamadi Toure Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak AK Parti'nin seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik etti.

RUHANİ'DEN MESAJ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti.

İran Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayımlanan yazılı mesajda Ruhani, "Cumhurbaşkanlığı seçimindeki zaferiniz ve tazelediğiniz güvenoyu münasebetiyle zati âlinizi, sevinç ve mutlulukla kutlarım." ifadelerine yer verildi.

Ruhani mesajında şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığınızın yeni döneminde güçlü tarihi, kültürel ve dini bağları bulunan İran ve Türkiye'nin iyi komşuluk, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar çerçevesinde bölge ve İslam dünyasıyla ilgili işbirliği, bölge sorunlarının çözümü, istikrar ve barışın güçlenmesi konularında dostane ilişkilerin güçlenmesini ümit ediyorum. Allah'tan zâtınız ile dost ve kardeş Türkiye halkının saadet ve mutluluğu için dua ediyorum."

DÜNYA LİDERLERİNDEN KUTLAMA

Katar Emiri Şeyh Temim, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas,Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Sırbistan Devlet Başkanı Vuçiç, Sudan Devlet Başkanı Beşir, Pakistan Cumhurbaşkanı Hüseyin, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Bulgaristan Başbakanı Borisov, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife ve Veliaht Prens Selman bin Hamed Al Halife, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seçim başarısı dolayısıyla tebrik telgrafı gönderdi. Erdoğan'ı arayıp tebrik eden isimler arasındaydı.