ABD'de polis şiddeti yine can aldı
ensonhaber.com

ABD yine bir polis şiddeti ile başlayan olaylar sarmalına girdi.

Tennessee eyaleti Memphis şehrinde FedEx sürücüsü olarak çalışan 29 yaşındaki Tire Nichols, 7 Ocak'ta Memphis polisince dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle durduruldu.

Tutuklamaya karşı çıkan siyahi genç polis tarafından feci şekilde dövüldü.

Aldığı yaralardan dolayı hastaneye kaldırılan siyahi gencin, aşırı kanama nedeniyle 3 gün sonra hayatını kaybettiği açıklandı.

Talihsiz genç adamın ölümünün ardınan polis şiddetine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Annesine seslendi

Siyahi genç 5 polisin şiddetine maruz kalırken, birinin Nichols'a “Seni copla döveceğim. Bana lanet olası ellerini ver” dediği duyuluyor. İki polisin yerdeyken Nichols'a feci şekilde vurduğu kameraya yansırken, siyahi gencin “Anne” diye bağırdığı görülüyor.

21 dakika ambulans beklettiler

Polisin hiçbir şekilde direnmeyen Tire Nichols'a acımasızca en az 9 kez vurduğu görülüyor. Dakikalarca şiddete maruz kalan gencin bir süre sonra kendinden geçtiği kameraya yansıyor. Olay yerine iki sağlık personeli gelirken, bir kişinin “Ambulansın gelmesi biraz uzun sürecek” dediği duyuluyor.

Sağlık görevlilerinin yerel saatle 20.41'de gelmesinin ardından ambulans ise 21.02'de kameranın görüş alanına giriyor. Dakikalarca dövülen siyahi genç 21 dakika ambulans bekliyor.

5 polis görevinden ihraç edildi

Nichols'un annesi RowVaughn Wells, 4 yaşında bir erkek çocuk babası olan oğlu Nichols’un şiddet gördüğü anlarda evden sadece 70 metre uzakta olduğunu söyledi. RowVaughn Wells, "Hiçbir anne, benim çocuğumu kaybettiğim şekilde çocuğunu kaybetmemeli, şu anda yaşadığım şeyi yaşamamalı, hiçbir anne çocuğunu kaybetmemeli" dedi. Siyahi gencin ölümüne yol açan polis Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin ve Justin Smith gözaltına alınırken, daha sonra kefaretle serbest bırakıldı.

Görevlerinden ihraç edilen polisler, “ikinci derece cinayet, nitelikli saldırı, nitelikli adam kaçırma, görevi kötüye kullanmayla” suçlanıyor.

Yine sokak olayları başladı

5 polisin acımasızca yerde yatan genci dövdükleri görüntüler ABD'de yine infiale neden oldu.

ABD'de Nichols'ın ölümüne yol açan 5 polis hakkında dava açılması beklenirken ülkede büyük toplumsal olaylara neden olan George Floyd olaylarına benzer bir tabloya neden oldu.

New York ve Başkent Washington başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde göstericiler polis şiddetine karşı sokaktaydı.

Çoğu gösteride polis ve göstericiler arasında gerilim yaşandı.

New York'ta polisle arbede yaşayan gruptan 3 kişi gözaltına alınırken Beyaz Saray önünde de öfkeli göstericiler pankartlar ve sloganlarla olayı protesto etti.

Yetkililer olayların daha da büyüyerek ülke çapında şiddet olaylarına dönüşmesinden kaygı duyuyor.