Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı
AA & Ensonhaber

Rusya genelinde 25 Haziran’da başlayan seçim süreci, 1 Temmuz'da sona erdi.

Ülkenin Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının yolunu açacak anayasa referandumunda sonuçlar belli oldu.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu (CEC), yaklaşık 110 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede halkın yüzde 65'inin anayasa değişikliği referandumunda oy kullandığını açıkladı.

2036'YA KADAR İKTİDAR OLMA ŞANSINI YAKALADI

Verilere göre, halkın yüzde 78'i anayasa değişikliğini onayladı. Yaklaşık yüzde 22 oranında değişikliğe "hayır" çıktı.

Bu sonuçlarla birlikte Putin, görev süresinin sona ereceği 2024 yılından itibaren 6'şar yıldan 2 dönem daha başkan seçilmesi halinde 2036 yılına kadar iktidarda kalacak.

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı

REFERANDUM KORONAVİRÜS NEDENİYLE ERTELENDİ

Rusya'da şu ana kadar 654 bin 405 koronavirüs vakası tespit edilirken, anayasa referandumu da salgının gölgesinde gerçekleşti. Nisanda yapılması planlanan referandum, koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi.

Seçmenin internet üzerinden de oy kullanabildiği seçim ile ülke tarihinde ilk kez bir seçim, 1 hafta sürdü. Sadece Moskova ve Nijgorod bölgelerinde önceden başvuran 1 milyon 200 bin civarında seçmene, elektronik oylama izni verildi.

Putin, seçim sürecinin son gününde sandık başına giderek oyunu kullandı.

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NELERİ KAPSIYOR

Değişiklikler arasında geleneksel aile yapısının korunması ve emekli maaşlarının düzenli olarak artırılmasını öngören bir düzenleme bulunuyor.

Anayasa değişikliğiyle birlikte Rusya Anayasası'nda "Tanrı" kelimesi de ilk defa geçiyor olacak.

FARKLI MİLLETLERE YÖNELİK DEĞİŞİKLİKLER TARTIŞMA KONUSU

Anayasa değişikliği kapsamında yer alan "Devletin resmi dili, Rusya'nın kurucu unsuru Rus halkının dili olan Rusçadır." ifadesi de ülkedeki Türk ve diğer milletler arasında tartışmalara yol açtı.

"Ülkenin kuruluşunda sadece Rus milletinin yer aldığı" şeklindeki düzenlemeyle, diğer milletlere mensup halkların ülkenin kuruluşunda "yok hükmünde" sayıldığı belirtildi.

Putin'in, 3 Ağustos 2018’de imzaladığı, Rusya Federasyonu'ndaki diğer milletlerin eğitim dilini Rusça olarak belirleyen yasanın, bu değişikliklerle daha da sağlamlaştırılacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı

KIRIM'IN İLHAKI "SAĞLAMLAŞTIRILACAK"

Anayasa değişiklikleri arasında Kırım'ın ilhakını sağlamlaştıran madde de bulunuyor.

Düzenlemede yer alan "Rusya Federasyonu'nun topraklarının yabancılaştırılmasını amaçlayan eylemlere ve bu tür eylemlere çağrı yapılmasına izin verilemez." maddesiyle, Kırım'ın yasa dışı ilhakı yönündeki eleştirilerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Düzenlemeyle Rusya'nın federal bölgelerinin konumunda, bakanlar kurulu üyelerinin ve farklı seviyelerde devlet yetkililerinin statüsünde, parlamentonun yetkilerinde bazı değişiklikler öngörülüyor.

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı

Rusya'da anayasa referandumundan evet çıktı