Dünyada ikinci kez Türkiye'de ortaya çıktı

Dünyada ikinci kez Türkiye'de ortaya çıktı

Daha önce, 11 milyon yıllık fosili bulunan ve Güneydoğu Asya Ülkesi olan Laos'ta 2005 yılında cansız halde rastlanan, sincap-fare karışımı, bilimsel adı 'Diatomyidea' olan 'Laos Kaya Faresi' olarak da adlandırılan kemirgen, Vietnam'dan ithal edilen tomruklarla yaklaşık 8 bin kilometre yol katederek Sakarya'ya kadar geldi. Canlı olarak görülen ancak, kısa süre sonra ölen kemirgen incelemeye alındı.

AÇLIKTAN ÖLDÜ

Güney Aysa ülkelerinden kereste ürünleri ithal eden Sakarya'daki bir fabrikaya kerestelerle birlikte geldiği sanılan ancak, daha sonra açlıktan ölen kemirgen ilgi çekti. Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Serdivan İlçesi'nde bulunan veteriner kliniğine getirilen kemirgeni adını açıklamak istemediği bir kereste fabrikası sahibinin bulduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Kereste fabrikasında ilginç bir hayvan bulduğunu, hem fareye hem sincaba benzediğini ancak, ne olduğunu tam bilemediğini söyledi. Nefes aldığını, hasta olduğunu ve tedavi ettirmek istediğini belirtti. Kabul edip etmeyeceğimizi sordu. Ben de 'Getirin bir görelim' dedim. Yarım sat sonra aradığında hayvanın öldüğünü söyledi. Buna rağmen getirdi."

11 MİLYON YIL ÖNCE SOYUNUN TÜKENDİĞİ SANILIYORDU

Serdivan'daki veteriner kliniğinde görevli veteriner hekim Selim Coştur ise kemirgenin kendilerine getirilmesinden sonra yaptıkları araştırmada, Vietnam'dan Sakarya'ya keresteler içerisinde gelen hayvanın açlıktan öldüğünü tesbit ettiklerini söylerdi. Coştur, bunun 11 milyon yıl önce soyunun tükendiği sanılan ve 2005 yılında ilk kez yeniden görülen Laos Kaya Faresi olduğunu belirtti. Coştur, gri tüyleri, uzun bir kuyruğu olan sincapla fare arasındaki bu kemirgenle ilgili şunları söyledi:

"Bulunduğunda canlıymış. Hemen veteriner kliniğine yetiştirmeye çalışmışlar. Ancak ölmüş. Araştırdığımızda Laos Kaya Faresi olduğunu ögrendik. Bu kemirgene 2005 yılında ilk kez rastlanmış. Sonra da bir adada bulundu. Bu kadar yol katetmesi ve canlı olarak buraya ulaşması çok ilginç. ABD, Fransız ve Çinli araştırmacılar, bu kemirgen türünü 11 milyon yıl öncesinden kalan bir fosil örneğiyle karşılaştırmışlardı."

Türün ormanlarda yaşayan vejeteryan olduğunu söyleyen Coştur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu türü araştırmak isteyenler olabilir. Kuyruğu sincap, kafası domuz, vücudu fareye benziyor. İlginç gelebilir. Yapılan araştırmaya göre bu türün soyu tükendiği belirtilmiyor. 11 milyon yıl önce yaşadığı biliniyor. Daha önce fosili bulundu. Sakarya'ya gelinceye kadarda açlıktan ve susuzluktan ölmüş olabilir."