Dünyanın en güçlüsü Tianhe-2 yine rakiplerini solladı

Dünyanın en güçlüsü Tianhe-2 yine rakiplerini solladı

Dünyanın en güçlü bilgisayarlarının yarıştığı Top 500 süper bilgisayarlar listesi açıklandı. Üçüncü kez listenin başında yer alan Çin, Tianhe-2 adlı bilgisayarı ile birinci oldu. Tianhe-2, son iki yıldır listede birinci geliyor. Bir önceki listeye kıyasla Çin, süper bilgisayar sayısını yüzde 20 artırdı; sayı 63 iken 72'ye çıktı. ABD'nin sayısı ise yüzde 15 azaldı. Ancak en çok bilgisayara sahip ülke 233 ile ABD. Listede Çin'i 30 bilgisayarla İngiltere, 27 ile Fransa, 23 ile de Almanya takip ediyor.

TIANHE 2 33,86 PETAFLOPS HIZINDA İŞLEM YAPABİLİYOR

Çin Ulusal Savunma Teknolojileri Üniversitesi tarafından işletilen Tianhe-2, 33,86 petaflops hızında işlem yapabiliyor. Bilgisayar, savunma ve eğitim amaçlı kullanılıyor. Yapılacak geliştirmeler ve iyileştirmelerle, bilgisayarın işlem gücünün 2018 yılında 100 petaflopsa çıkması bekleniyor.

Listedeki bilgisayarlar sayısal başarılarına göre sınıflandırılıyor. Sınıflandırma biçimi olarak ise saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak bilinen petaflop kullanılıyor. Top 500 listesini hazırlayan ekip ise ilk 10 süper bilgisayar sırasının geçen seneden beri değişmediğini ifade ediyor. 1 petaflop sınırını ise bundan beş yıl önce IBM'in Roadrunner adlı bilgisayarı geçti. Ancak aşırı enerji kullanımı nedeniyle Roadrunner 2013'te kullanımdan kaldırıldı. Top 500 listesindeki süper bilgisayarların toplam gücü 274 petaflop'a denk geliyor.