Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

Namıdiğer Tasarım Sihirbazı Erbakan Malkoç, dünyanın hareketli aksamları sesli komutla hareket edebilen ilk otomobili V-Diamond ile tüm dünyada büyük bir yankı uyandırdıktan sonra şimdi de üzerinde çalıştığı yeni tasarımıyla dünya devlerini şaşırtmaya devam edecek.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

HERKES ONU TERCİH EDİYOR

Dünyanın tanıdığı iş insanlarından sporculara, ses sanatçılarından bürokratlara kadar birçok kişinin araçlarını tasarlarken milli değerleri hep ilk önceliği olarak belirliyor.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

DER SPIEGEL: "LÜKSTE ARADIĞINI BULAMAYAN ONA GİTSİN"

Dünyanın en saygın dergilerinden Der Spiegel’in “Lüks markalarda aradığını bulamayan Erbakan Malkoç’a gitsin” dediği, 2013’te Uluslararası Marka Liderleri Zirvesi Lob’in Europe’ta “Avrupa’nın En İyi Otomobil Tasarımı Ödülü”nü, 2014’te ABD’nin en prestijli organizasyonu IMA IMPACT Teknoloji Zirvesi’nde “Dünya’da Otomobil Tasarımında Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma” ödülünü kazanan Erbakan Malkoç, hikayesini, üzerinde çalıştığı son teknolojileri anlattı:

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

"92'DE 20 METREKARELİK ATÖLYE AÇTIM"

"Bir gün ustam, “Ya bu tamirhanede kalır, bizim gibi işini yaparsın ya da gider kendi hayallerini gerçekleştireceğin bir işyeri açarsın” dedi. İşte bu cümle, benim milat noktam oldu. Zaten uzun süredir de “Kendi atölyemi kurmalıyım” hayalini kuruyordum ve 1992 yılında 20 metrekarelik bir atölye açtım.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

"FARKLI HAYALLER KURUYORUM"

Türkiye’de otomobil dönüşüm sektörünü ortaya çıkardım. Bana “Senin ne farkın var diğerlerinden?” diye sorduklarında onlara şu cevabı veriyorum: Benim diğer insanlardan farkım gerçekten farklı hayaller kurabilmem. Hayallerimi gerçekleştirebilme inancım çok yüksek. Bu yola çıktığım zaman herkes “Hayal kuruyorsun. Yapamazsın” gibi olumsuz yaklaşımlarla karşıma çıktı. Ama ben kimsenin etkisinde kalmadım ve çok çalıştım. Şu anda ise 10 bin metrekarelik bir alan üzerindeki fabrikamız ve 100’ün üzerinde profesyonel kadromuzla, sektörün öncüsü bir dünya markası konumundayız.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

"DAHA ÖNCE YAPILMAMIŞI YAPIYORUZ"

Tasarım anlayışımız, benzersiz ve zamansız olmaktır. Her işimizde daha önce yapılmamışı yapıyoruz. Otomobilleri zamandan ve mekandan bağımsız olarak dönüştürüyoruz. Böylece özel olana sahip olma lüksünüzü garanti altına alıyoruz.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

"MÜŞTERİ OLSAM NE OLMASINI İSTERDİM DİYE SORUYORUM"

Karda yürüyüp iz bırakmak başka, izi takip etmek başka bir şey. Ben hiçbir zaman izi takip etmedim. Tasarladığım her şey tamamen bana ait. Ama feyz alma noktasında yaradana bakarım. Doğayı takip ederim. Bir şeyi taklit etmeden asla sonuç alamazsın. Taklidi birebir yapmak hırsızlık, taklitten feyz almak ise zanaattır. İnsan uçağı nasıl icat etti? Kuşu görmeden uçağı icat edebilir miydi? Bence hayır. Dünyada mucitlik yapan insanların taklit yeteneği gelişmiştir. Bunu gördüğüm zaman da dünyada yapılan işleri takip etmeden durabilir miyim? Bunu bilen bir insan takipsiz durabilir mi? Bütün markalara bakarım ne yapmış diye? Müşteri olsam bu arabada kendi isteklerim doğrultusunda ne olmasını isterim? Eksikleri tespit ederim. “Bu otomobile bunları uygulayacağım” derim. Tasarladığım her şey orijinal ve bana ait.

Dünyanın konuştuğu ödüllü Türk Erbakan Malkoç

"TASARIM SİHİRBAZI DİYORLAR AMA KENDİME MUCİT DİYORUM"

Akla mantığa sığmayacak hayalleri gerçeğe dönüştürdüğüm için insanlar bana “Tasarım sihirbazı” diyorlar ama ben kendimi mucit olarak tanımlıyorum. Yaptığım işleri ancak mucit yapabilir. Sadece tasarım yapmakla kalmıyorum, tasarladığımı üretiyorum. Ürettiğimi monte ediyorum, monte ettiğimi satıyorum, sattığımı marka haline getiriyorum.

"2017'DE KONUŞAN ARABAYI TAMAMLAYACAĞIZ"

Teknolojinin gelişmesi, her sektörü olduğu gibi bizim sektörü de etkiliyor. Teknolojinin gelişmesi sayesinde araçlarımızı, tabletten ya da telefondan uzaktan kontrol edebiliyoruz. Ya da araçlarımıza seslenerek, hareketli akşamların hareket etmesini sağlayabiliyoruz. Yani aracınıza, “Koltuğu yatır” dediğiniz an, koltuk yatıyor ya da televizyonu aç dediğiniz an televizyon açılıyor. Bununla birlikte şu anda dünyanın ilk konuşan arabasını dünyaya sunmaya hazırlanıyoruz. DizaynVip bünyesinde 10 mühendis ve 10 yazılımcıdan oluşan 20 kişilik bir ekibin üzerinde çalıştığı “konuşan araba”yı 2017 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Otomobillere ruh kazandıracağız. Artık otomobilinizle konuşabileceksiniz. Size güvenlik talimatlarını verecek, günlük iş planınızı aktaracak, yol durumu hakkında bilgi verecek, size “Bugün nasılsınız? Klimanızı kaç dereceye ayarlayayım?” diye sorular soracak. İşte o zaman tüm dünya Türk’ün gücünü ve yeteneklerini bir kez daha anlayacak"