Durmuş Yılmaz kimdir

Durmuş Yılmaz

Durmuş Yılmaz, 1947 yılında Uşak’ta doğdu. İngiltere’de bulunan The City University London’da yükseköğrenimini tamamladı.

ÇALIŞMA HAYATI

1980 yılında Merkez Bankası'nda göreve başladı. Merkez Bankası'nda Dış Borç Erteleme Servisi'nde bulunan Yılmaz, 1995 yılında müdürlük görevine getirildi. Yıl 1996’ya gelince Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2002’ye gelince İşçi Dövizleri Genel Müdürlüğü'ne atandı.

1 Mayıs 2003 tarihinden itibaren, Banka Meclisi Üyesi ve Para Politikası Kurulu Üyeliği görevini yürüttü.

ATAMASI SANCILI OLDU

Yılmaz’ın, TCMB Başkanlığı’na getirilme süreci biraz sancılı olsa da 18 Nisan 2006'da bu göreve getirildi. Bu sürede önceki Başkan Süreyya Serdengeçti'nin görev süresinin bitmesi ile Başkan Yardımcısı Erdem Başçı geçici olarak Başkanlık görevine  getirildi.  Ancak hükümet Başkan olarak Mehmet Şimşek'in de isminin olduğu Kararnameyi Köşk'e gönderdi. Kararname Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geri gönderildi. İkinci Kararname'yi 26 yıldır Merkez Bankası'nda görev yapan Durmuş Yılmaz'ı yazarak gönderdi. Bu kez Sezer tarafından da kabul edildi ve görevine başladı.

Yılmaz, 18 Nisan 2011 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrıldı. TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'ya görevini devretti. Daha sonra da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ekonomi danışmanı oldu. Gül’ün de süresinin bitmesiyle görevinden ayrıldı.

MHP’DEN ADAY OLDU

Hürriyet'e konuşan Yılmaz resmi olarak MHP aday adaylığını yaptığını açıkladı. Kararıyla ilgili olarak; “Memleketim Uşak’ta anket yaptırdım. 'Siyasete girmeli miyim?', 'Hangi partiden girmeliyim? 'diye halka sorduk. Ve MHP yanıtını aldık. Allah utandırmasın” yanıtını verdi.