Duvarlarınıza hareket katın

duvar

Dekorasyon dünyasında 10 yıl öncesine dair hatırladığım en önemli gelişme duvar kağıdının geri dönüşüydü. 70'li yılların sonu ve 80'li yılların başlarına damgasını vuran duvar kağıdı geri dönmüştü ve bu, dekorasyonda o dönem çığır açmıştı. Ondan sonra bir daha duvar kağıdı dekorasyondaki etkisini hiç kaybetmedi. Hatta gelişen teknoloji ve dijital baskı teknikleri sayesinde hiç olmadığı kadar popüler.

Duvar kağıdının desenleri sayesinde boyadan çok daha farklı bir etkisi var. Mekanı olduğundan büyük gösterebilir, daha sıcak bir etki kazandırabilir, çok aydınlıksa biraz karanlık, çok kasvetliyse aydınlık hale getirebilir. Duvar kağıdı sayesinde evinizin pek çok alanını yeniden değerlendirebilirsiniz.

Duvarlarınıza hareket katın

RENK SEÇİMİ

Duvar kağıdının rengiyle mekanın havasını değiştirmek elinizde. Daha geniş görünmesini istediğiniz bir mekan için seçeceğiniz duvar kağıdının zemininin soğuk renklerden olmasına özen gösterin. Buz mavisi, çok açık ve soluk yeşil gibi... Sıcak renkler, çok geniş ve az mobilyanın bulunduğu alanlarda tercih edilebilir.

IŞIKLA OYNAYIN

Karanlık ve kasvetli odalarda, koridorlarda, penceresiz alanlarda mevcut ışığı yansıtacak çözümler bulmak gerekir. Ayna kullanımında olduğu gibi bir yansıtma görevi görecek, mümkün olduğunca dokusuz, pürüzsüz ve açık renkli duvar kağıtlarını tercih etmelisiniz. Koyu renkler ışığı emdiği için mekanı olduğundan daha küçük ve dar gösterecektir.

Duvarlarınıza hareket katın

HATALARI DOKUYLA GİZLEYİN

Dokulu ya da dokulu algısı yaratan desenler duvardaki küçük hataları ve gönyesiz duvarların yaratacağı olumsuz görüntüyü gizler. Siyah-beyaz damask deseninin arkasında yer alan bir çiçek motifi gibi birkaç katmandan oluşan desen blokları da dokulu duvar kağıtlarının etkisine sahiptir. Toz tutabileceğini düşünerek dokulu duvar kağıtlarından uzak duruyorsanız pürüzsüz kağıtları tercih etmeden önce cam sehpaların üzerinde nasıl toz biriktiğini hatırlayın. Dokulu duvar kağıtları ancak diğer duvar kağıtları kadar toz tutar ve gerek kalite gerekse görünüm açısından diğerlerinden genellikle daha üstündür.

UYGUN BİR TARZ SEÇİN

Çalışma odası gibi ciddiyet gerektiren bir alan için büyük desenli ve dramatik renk geçişlerinin bulunduğu duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Eğlenceli bir ortam yaratmak için küçük desenler daha uygundur. Puanlar ve ince çizgiler, dinamik bir görüntü yaratacaktır.

Duvarlarınıza hareket katın

BORDÜRE DİKKAT

Duvar kağıdında bordürü çok demode bulanlar var. Aslında haksız da sayılmayabilirler. Çünkü bordür yalnızca çok sakin ve boşluklara sahip duvar kağıtlarına bir boyut katıyor. Kalabalık desenler ve çok renkli uygulamalarda mahalle kafesi görünümünün ötesine geçemiyor. Ayrıca duvarın boyunu böldüğü için mekanın olduğundan daha alçak görünmesine de sebep oluyor. Bu yüzden çok yüksek tavanlı alanlarda tercih edilebilir.

KARIŞTIRIN

Bir odada birkaç farklı deseni bir arada kullanmayı deneyebilirsiniz. Karmaşık bir görüntüden kaçınmak için gözü dinlendirecek, desensiz bazı bölgeler de yaratmaya çalışın. Aynı mekanda aynı renk ailesinden farklı desenler bir arada yer alabilir. Ama bunların da bir kuralı var tabii.

- Puanlar ve grafik desenler
- Noktalı, çizgili ve küçük çiçekliler
- Ekose, şal desen ve grafik desenler
- İkat, puanlı ve şal desen
- Zikzak, çiçekli ve geometrik
- Damask, çiçekli ve çizgili

Duvarlarınıza hareket katın

ÇALIŞMA ODASINA HAREKET

Çalışma odanızın duvarından sıkıldıysanız gazete desenli kağıtlarla kendinize hareketli bir fon oluşturabilirsiniz. Üstelik sprey yapıştırıcı sayesinde istediğiniz zaman çıkarıp kağıtları değiştirebilirsiniz