Ebola aşısı işe yaramıyor

Ebola aşısı işe yaramıyor

Evrensel aşı bulunamamasının nedeni de bu "hızlı başkalaşım"
Batı Afrika'yı kasıp kavuran, Avrupa ve ABD'de yaşanan ölümlerin ardından dünyayı da alarma geçiren ebola virüsü üzerinde çalışan araştırmacılar, mikrobun mutasyon (başkalaşım) geçirdiğine dair bir demeç verdi.

"Rusya'nın Sesi" sitesinde yer alan habere göre şu ana kadar ebola virüsünün 300'den fazla çeşidine rastlandı ve bu sayı ilerleyen günlerde daha da artacak. Bilim insanlarına göre bu mutasyon, salgının kontrol altına alınmasını engelleyen sebeplerin başında geliyor. Ebolaya yönelik evrensel bir aşı bulunamamasının ardında da bu "hızlı başkalaşım" var.

GİDEREK ÇEŞİTLENİYOR

Günümüzde Ebola'nın 6 ana çeşidinin bilindiğini söyleyen İvanovski Viroloji Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Aleksander Butenko, "İlk olarak 1976'da Kongo'da ortaya çıkan virüsün farklı genotipleri mevcut. Sudan'da etkisini gösteren bir türün yanısıra Fildişi Sahili ve Uganda tipi ebola virüslerini biliyoruz. Ebola benzeri reston virüsü İtalya ve ABD'de tespit edilmişti. Virüsün nispeten daha az tehlikeli son cinsi İspanya'da, yarasalarda görülmüştü. Tüm bunları incelediğimizde tek tip bir virüsün değil, farklı ebola cinslerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Böyle bir çeşitlilik, bize virüsün evriminin devam ettiğini gösteriyor. Buradan yola çıkarak önümüzdeki dönemde mutasyonların mutlaka olacağını söyleyebiliriz" dedi.

Her bir çeşit ebola virüsünün hızla çeşitlendiğini bildiren Prof. Dr. Butenko, "Halihazırda kaç çeşit ebola virüsünün insanları etkilediğini tam olarak hesaplamak imkansız" ifadelerini kullandı.

ETKİLİ AŞI İÇİN EN AZ BİR YIL GEREK

Uzmanlar "Her tip virüs kendine özgü bir aşı ihtiyacını doğruyor" diyor. Zaire ve Sudan cinsi ebola virüslerine yönelik aşıların uzun zamandır kullanımda olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu aşıların son salgına karşı etkisiz olduğunu belirtiyor. Kanada, Japonya, ABD ve Çin gibi ülkelerin, bu yıl etkisini gösteren ebolaya karşı tedavi geliştirme çalışmaları sürüyor. Fakat yaygın ve onaylanmış bir ilacın piyasaya sürülmesinin 1 yıllık bir zaman alacağı söyleniyor. Bunun en belirgin örneği ise Çin Askeri Tıp Akademisi'nce geliştirilen aşı. Acil bir ebola salgını için geliştirilen aşının seri üretimine henüz izin verilmiyor. Ebolanın "sinsi" diye nitelendirebilecek belirtileri hastalığın kontrol alınmasını zorlaştırıyor.

"EBOLA SAVAŞINI KAYBEDİYORUZ"

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi uluslararası kurumlar dünyayı Batı Afrika'daki ebola salgınıyla mücadele konusunda harekete geçirmeye çalışırken, Dünya Bankası Genel Sekreteri Jim Yong Kim'den durumun ciddiyetinin anlaşılmadığına dair bir açıklama geldi. "Bazı ülkeler sadece kendi sınırlarını korumakla uğraşıyor. Dünya henüz ebolayla mücadele konusunda dayanışmanın gerekliğini anlayamadı" açıklamasında bulunan Jim Yong Kim "Ebola savaşını kaybediyoruz" dedi.

ÖLÜ SAYISI 4 BİN 555

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre ebola nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bin 555'e ulaşırken, tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 216'yı buldu. Hastalığın görüldüğü 7 ülke ise Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya, Senegal, İspanya ve ABD olarak sıralandı. BM'nin yardım çağrıları ise gerekli ilgiyi görmemeye devam ediyor. 988 milyon dolarlık bir bütçe talebinde bulunan BM'ye ulaşan para 377 milyon dolarda kaldı. 350 personelli bir askeri yardım gemisi Sierra Leone'ye doğru yola çıkan İngiltere'nin Başbakanı David Cameron, 26 AB üyesi ülkeye gönderdiği mektubunda "Yardım bütçelerinizi ikiye katlayın" çağrısında bulundu. ABD Başkanı Barack Obama ise, ABD hükümetinin ebola sorumlusu olarak deneyimli bir avukat olan Ron Klain'i atadı.

EBOLA OYUNCAĞI YOK SATIYOR

ABD'de faaliyet gösteren bir oyuncak firması, ebola krizinden bile fırsat çıkarmayı bildi. Ebola virüsünün mikroskoptaki görüntüsünden esinlenerek pelüş bir oyuncak üreten firmanın ürünü yok satıyor. "1976'da keşfedildiğinden beri virüs dünyasının T-Rex'i (bilinen en yırtıcı dinozor) ebola! Sevgiyi Paylaşın" sloganıyla piyasaya sürülen oyuncak 9 dolar 95 sentten alıcı buluyor. İnternetten satış yapan oyuncak mağazası Gian Microbes (Dev Mikroplar) binlerce pelüş ebolanın kısa süre içinde satıldığını açıkladı.