Ebola salgını büyücü yüzünden yayılmış

Ebola salgını büyücü yüzünden yayılmış

Dünya, Batı Afrika ülkelerini kasıp kavuran ebola virüsünü endişe içinde izlemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) açıkladığı verilere göre ebola şimdiye kadar bin 229 can aldı, fakat yetkililer gerçek bilançonun bu sayının çok üstünde olduğunu söylüyor. Salgının etkilediği 4 ülke olan Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya da tüm imkanlarını virüsle mücadele yolunda seferber etti.
2 gün önce sağlık seferberliği ve olağanüstü hal ilan eden Liberya Devlet Başkanı Ellen Jonson Sirlef, başkent Monrovia'da saat 21.00'den sonra sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Virüse 466 kurban veren ülkede birçok yerleşim yeri karantina altına alındı."

"UÇMAK İSTEMİYORUZ'"

Gine'de 394, Sierra Leone'de 365, Nijerya'daysa 5 kişi Ebola yüzünden yaşamını yitirdi. Bu ülkelerde 2 bin 200 kişinin daha virüse yakalandığı tespit edildi. Toplam ölü sayısı ise bin 350'ye yükseldi. WHO da ebolayla mücadele çalışmalarını denetlemek için virüsün vurduğu 4 ülkeye bir teftiş heyeti gönderdi. Özellikle Liberya'da kimi sağlık merkezlerinin ebolalı hastaları kabul etmediğine dair haberler ortaya çıkmıştı.

Fransız Air France Havayolları çalışanları da ebola görülen ülkelere uçuş düzenlenmemesi için dilekçe yazdı. Henüz ülkede herhangi bir vakaya rastlanmasa da önlemlerini alan Fildişi Sahili de ikinci bir karara değin hiçbir uluslararası spor müsabakasına ev sahipliği yapmayacağını duyurdu.

DOKTORLAR İYİLEŞİYOR

Fransız AFP ajansının haberine göre ise ilk olarak Gine'de görülen hastalığın 4 ülkeye yayılmasının sebebi ise Sierra Leone'de yaşayan ve kendisini büyücü olarak tanıtan bir kadın. Kadının iyileştirici güçleri olduğuna inanan Gineliler sınırı geçerek Kenema bölgesinde şifa bulmaya gitti. Fakat kendileri iyileşmedikleri gibi kadına da virüs bulaştırdı. Hastalarla vakit geçiren şifacı kadın ebolaya yakalanarak hayatını kaybedince, çevre köylerden yüzlerce kişi cenazeye geldi. Buradaki kalabalık da hastalığın yayılmasını hızlandırdı.

Bu karanlık tabloya rağmen bölgeden ümit verici haberler de geliyor. Liberya hükümeti, deney aşamasındaki ebola ilacını kullanan 3 doktorun sağlık durumunda iyileşme gözlendiğini açıkladı. ABD'li bir şirketin ürettiği deneysel ilacı kullanan 2 ABD vatandaşı misyonerde iyileşme kaydetmiş, fakat 75 yaşındaki bir İspanyol rahip ilaca rağmen yaşamını yitirmişti.

ALMANYA RAHAT NEFES ALDI

Ebola tedirginliğini yaşayan bir diğer ülke olan Almanya'da da hastalık şüphesiyle müşahede altına alınan 30 yaşındaki bir kadının virüs taşımadığı anlaşıldı. Sadece kadının yakınları değil tüm ülke rahat bir nefes aldı.

G. KORE'DE BARA IRKÇI EBOLA LEVHASI

Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir barın vitrinine asılan bir bildiri ırkçılık karşıtlarının tepkisini çekti. Vitrine konulan levhada yer alan "Ebola virüsü dolayısıyla Afrikalı müşterileri kabul edemiyoruz. Özür dileriz" ifadeleri sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı. Siyahi bir müşteri barın içinde Güney Afrikalı beyazları gördüğünü, yasağın sadece siyahilere uygulandığını söyledi. Ebolaya dair hiçbir şüpheli vakanın görülmediği Güney Kore'de 1 milyon 100 bin civarı Afrika kökenlinin yaşadığı belirtiliyor. Tepkiler üzerine ise bar yönetimi ilanı kaldırdı.