Ebola'dan ölenleri yakın emri verildi

ebola

Uluslararası çabalara rağmen Ebola virüsü Batı Afrika ülkelerinde hızla yayılıyor. Dünya sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, şubat ayından beri Ebola salgınından ölenlerin sayısının 729'a ulaştığını duyurdu ve Batı Afrika ülkeleri yönetimlerini “Daha fazla önlem almazsanız sonuç felaket olur” diyerek uyardı.

OLAĞANÜSTÜ DURUM İLAN EDİLDİ

Bu açıklamadan kısa süre sonra en çok vakanın görüldüğü Sierra Leone'de olağanüstü durum ilan edildi. Konuyla ilgili duyuru yapan Devlet Başkanı Ernest Bai Koroma, güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çekileceğini ve virüsü taşıyan kişilerin karantinaya alınacağını bildirdi. Ülkede askeri birliklerle destekli sağlık ekipleri salgın bölgelerinde kapı kapı dolaşarak salgına yakalananları tespit edip karantinaya alıyor.

''ÖLENLERİN CESETLERİNİ YAKIN''

Sierra Leone'de halka “Eboladan ölenlerin cesetlerini yakın” emri de verildi. Ebola'dan 156 kişinin yaşamını yitirdiği Liberya'da ise salgının etkili olduğu bölgelerde okullar ve kamu kuruluşları tatil edildi. Liberya hükümeti halka “zorunlu olmadıkça evde kalmaları” uyarısında da bulundu. Gine'de ise Amerikan Barış Gönüllüleri ülkeyi terk ediyor. Batı Afrika'da virüsü kapan 2 Amerikan sağlık görevlisi, ABD'ye gönderilerek Atlanta'da bir hastanede tedavi altına alındı. ABD virüsün sardığı ülkelere seyahat uyarısında bulunmuştu. Sierra Leone Futbol Milli Takımı'na da Kenya'ya giriş izni verilmedi.

EBOLA SALGINI NEDİR?

Ebola hemorajik ateşi insanlarda ve memeli hayvanlarda (maymun ve şempanze) görülen ciddi, genellikle ölümcül bir hastalıktır. Hastalık 1976 yılında ilk defa ortaya çıkmasının ardından düzensiz şekilde ortaya çıkmıştır.

Hastalığın nedeni Ebola virüsünün neden olduğu enfeksiyondur. Hastalık adını ilk olarak belirlendiği Afrika'daki Kongo Demokratik Cumhuriyeti (eski Zaire) gölünden almıştır. Virüs, Filoviridae adı verilen RNA ailesinin iki üyesinden birisidir. Bugüne kadar tanımlanan Ebola virüsünün dört türünden üçü insanlarda hastalığa yol açmıştır: Ebola-Zaire, Ebola-Sudan ve Ebola-Fil Dişi Sahilleri. Dördüncü virüs Ebola-Reston insanlarda değil memeli hayvanlarda hastalığa neden olmuştur.