Efkan Ala'dan 1 Mayıs açıklaması

İçişleri Bakanı Efkan Ala NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Bakan Ala, dün 1 Mayıs'ta polisin göstericilere sıktığı gaz için yapılan eleştirilere "Daha az zarar veren bir yolu henüz yok" yanıtını verdi ve paralel yapı ve Emniyetteki tasfiyelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Efkan Ala'dan 1 Mayıs açıklaması

Efkan Ala'ya, ''1 Mayıs'la ilgili yeniden orantısız güç kullanıldığı yolunda eleştiriler var. Gezi'den sonra bakanlıkta bu konuda bir çalışma olmuştu.'' diyerek bu konu hakkında düşünceleri soruldu. Efkan Ala konu hakkındaki düşüncelerini şöyle açıkladı;

''ÜCRESTSİZ ULAŞIM HİZMETİ VERİLECEKTİ''

''250 bine yakın vatandaşımız kutladı Türkiye'nin dört bir yanında. İstanbul'da Kadıköy meydanında güzel bir kutlama yapıldı. Kayseri'de Hak-iş sendikası, Memursen Diyarbakır'da yaptı kutlamalarını. Yenikapı'yı daha sonra gösterdik talep edenlere İstanbul'da. Burada Disk ve Kesk'in her şeyi hazırlamış Kazlıçekme var Maltepe var. Kamu hizmetini güvenlik sağlık hizmetini sunabileceğimiz gerektiğinde tahliye edebileceğimiz, vatandaşımızın rahtlıkla ulaşabileceği meydanları hazırlamış bulunmaktayız. Hatta Yenikapı'ya gelenler için ücretsiz ulaşım hizmeti verilecekti.

İSTEMEDİĞİMİZ GÖRÜNTÜLERE NEDEN OLDULAR

Bütün bunlara rağmen 10 bin kadar kişi Taksim'de yapacağız dedi ve hepimizin izlediği aslında Türkiye'de geride bırakmak istediğimiz görüntülere neden oldular. Biz de gerekli güvenlik önlemlerimizi almıştık. Olabildiğinde minimum zararla hem kamuya hem de gösteri yapanlara minimum zararla bu meseleyi çözmeye odaklanmıştık. Burada polise orantısız bir güç kullanıldı. Polisimiz dün görevlerini tam anlamıyla yerine getirdi. Çok teşekkür ediyorum.

YARALANAN POLİS MEMURLARIMIZA VE VATANDAŞLARIMIZA GEÇMİŞ OLSUN

Sonuçta da beklenenin altında ama yine de yaralanmalar ciddi bir yaralanma yok ama polis memurlarımızdan da yaralananlar oldu ufak tefek. Bir memurumuz şu anda hastane de durumu iyi. Yaralanan polis memurlarımıza ve vatandaşlarımıza geçmiş olun diyorum buradan. Orantısız güç kullanılıp kullanılmadığı konusunda bu iddia ciddi bir bulguyla bize iletilirse biz bununla ilgileniriz yine. Ama Barbaros bulvarını kapatmaya çalıştılar, orada yaşayanları da rahatsız edecek görüntüler olmadı değil oldu.

HAMBURG'DA DA SIKINTI OLDU

Diğer vatandaşlarımızın güvenliğini hakkını, hukukunu koruyacak tedbirleri almak zorundadır polisimiz görevi ve yetkisi budur. Başka vatandaşlarımızın hak ve hukukunu korumaya çalışırken orada toplananları dağıtırken yine bazı vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmesine neden olabiliyorsunuz. Dün Hamburg'da da sıkıntı oldu. Su kullanıyorsunuz gaz kullanıyorsunuz ve olabildiğince eğitimli biçimde kullanılmaya çalışılıyor.

''DAHA AZ ZARAR VEREN YOLU HENÜZ YOK''

Toplumsal müdahale araçları kanunsuz gösteri yapanları düşünülerek geliştirilmiş araçlardır. Su ve eskiden daha çok cop olurdu. Gaz arzu edilmeyen bir şeydi kimse arzu etmez ama kurallara uymayanları kanunların gerektirdiği biçimde dağıtmanın da başka yolu daha az zarar veren bir yolu henüz yok.

TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI İÇİNDE OLDUK

İnsanların temel hak ve özgürlüklerinin önünü açmayı siyaset yapma nedeni olarak belirlemiş bir partinin mensuplarıyız biz. Kurulduğumuz günden beri bireyin temel hak ve özgürlüklerinin önünü nasıl açarız bunun arayışı içinde olduk. Biz hiçbir zaman kutlamaların karşısında olmadık onları sağlayan olduk. 1 Mayıs'ı tatil yapan bu hükümetlerdir, Taksim'e 3 kez izin veren yine bu hükümetlerdir. Şimdi de Taksim'de arzu ediyorsanız yönetim kurullarınızla gelip çelenk koyup sonrada kutlamayı o büyük meydanlarda yapabilirsiniz diyen yine bu hükümetlerdir.

HAK VE ÖZGÜRLÜK KULLANMAK İSTEYENLERİN DE SORUMLULUKLARI VAR

Ama hak ve özgürlüklerini kullanmak isteyen kişilerin belli sorumlulukları var. Başkalarına saldırmayacaksınız, kamu malına zarar vermeyeceksiniz, hükümet görevlilerine saldırmayacaksınız ve siz hakkınızı kullanırken başka insanlar sizin hakkınızı kullanmanızdan dolayı zarar görmeyecek. Taksim'i kapattığınızda bütün oradaki esnaf huzursuz oluyor, ticari hayatları kesintiye uğruyor. Yasal olarak izin verdiğimiz zaman bile dağılırken ve gelirken dükkanların camları kırıldı. Buna izin veremeyiz. Biz olabildiğince en iyi komu hizmetini sunmaya çalışıyoruz.

TEMEL GEREKÇE GÜVENLİK Mİ?

Temel gerekçe güvenlik mi yoksa artık Taksim'in miting alanı olarak gündem olmayacak olması mı? sorusu üzerine Ala; ''İkisi bir arada aslında. Tabi başka istihbarat bilgileri de var. Sadece güvenlik değil Taksim bu tür toplantılara uygun mekan değil. Merkezde 15 milyonun seyahatini engelliyorsunuz çok sıkıntılar oluyor. Artık Taksim gibi yerleri bu tür konuların merkezi olmaktan çıkarmak lazım. Yenikapı'da çok güzel bir yer yaptık. Maltepe'de yer yaptık, Kazlıçeşme'de yaptık eskiden bunlar yoktu. Denizden ulaşımı sağlanıyor. Aslında bu tür istenmeyen görüntüleri vermek çabası içinde olanların amaçları da sorgulanmalı. Çoğu kısmı işçi de değil. Ankara'da Sıhhiye ve Tandoğan'da çok güzel kutlamalar oldu. Fakat Kızılay'ı kapatacağız illa. Kurallara uymalarını da sağlayacağız bunun içim kamu gücü kullanırız ama onların can güvenliğini sağlamanın sorumluluğu bizim üzerimizde olduğunun bilincinde olacak.'' diye konuştu.