Ege Denizi'ndeki depremde tsunami tehlikesi var mı

Ege Denizi'ndeki depremde tsunami tehlikesi var mı

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Ege Denizi'ndeki depremle ilgili, "Marmara ya da Ege'de 7'ye yaklaşan depremlerde tsunami olabilir. Şu anda artçılar da giderek küçüldüğü için tsunami oluşturma şansı yok" dedi.

"TSUNAMİ İÇİN SINIR 6,5'TEN BAŞLIYOR"

Ersoy, yaptığı açıklamada, geçmişte Marmara, Ege ve Akdeniz'de çok sayıda tsunami olduğunu belirterek, bu tehlikenin sürdüğünü söyledi. "Ege Denizi'ndeki 6,5 büyüklüğündeki deprem, tsunami oluşturmanın sınırında" diyen Ersoy, "Tsunami oluşturması için sınır 6,5'ten başlıyor. 'Her deprem, tsunami oluşturur' diye de bir kaide yok. Mutlaka denizin tabanında düşey hareket olması gerekir" ifadesini kullandı.

Ege Denizi'ndeki depremde tsunami tehlikesi var mı

"MARMARA YA DA EGE'DE 7'YE YAKLAŞAN DEPREMLER DE TSUNAMİ OLABİLİR"

Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi yanal değişimlerde genellikle tsunami oluşmadığını ancak depremin oluşturduğu denizaltı heyelanları sayesinde oluşabileceğine dikkati çeken Ersoy, şunları kaydetti;

"Mesela deprem, denizin içindeki heyelanı tetikledi. Bu takdirde yine tsunami olabilir fakat 6,5 büyüklüğündeki depremde böyle bir hareket olmadı. Bu, Türkiye kıyılarında deprem olduğu zaman tsunami olmayacağı anlamına gelmez. Marmara ya da Ege'de 7'ye yaklaşan depremlerde tsunami olabilir. Şu anda artçılar da giderek küçüldüğü için tsunami oluşturma şansı yok."