Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor
AA

İzmir'in Bergama, Menderes; Muğla'nın Menteşe, Marmaris; Çanakkale'nin Biga ve Balıkesir'in Susurluk ilçeleri, Gökova ve Kuşadası Körfezi'nde 25 sarsıntı kaydedildi.

Denizli'nin Bozkurt ilçesinde önce saat 14.19'da 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremden 6 dakika sonra aynı bölgede, 6.0 büyüklüğünde deprem oldu..

5 SAATTE 89 ARTÇI DEPREM

Ana şok olduğu belirtilen 6.0 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 5 saatte Bozkurt, Çardak, Honaz, Çivril, Çal, Acıpayam ve Çameli ilçelerinde 89 artçı daha yaşandı.

Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, 20 Mart'ta da 5.5 büyüklüğünde deprem olmuştu. Depremde 22 kişi yaralanmış, 7 bina tamamen yıkılmış, 278 yapıda hasar tespit edilmişti.

Denizli'de 6.0 büyüklüğünde deprem VİDEO

"ARTÇILAR 5 VEYA 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuşadası Körfezi'ndeki depremin Tuzla fayının etkisinde oluştuğunu değerlendirdiklerini belirtti.

Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor

Tuzla fayının İzmir'i ilgilendiren önemli bir fay olduğunu kaydeden Sözbilir, Bornova ve Menderes ilçelerinden geçen bu fayın 1992 yılında 6.0 büyüklüğünde deprem oluşturduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'de 6.0 ve üzerindeki büyüklüklerde meydana gelen depremlerin yıkıcı nitelik taşıdığına işaret ederek, Denizli'deki depremin bu eşikte meydana geldiğini anlattı.

Denizli'deki depremde çocuklardan örnek davranış VİDEO

Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor

"MAYMUN DAĞI FAYI HAREKETE GEÇTİ"

Depremin, doğu-batı uzanımlı Maymun Dağı fayından kaynaklandığını ifade eden Sözbilir, şöyle devam etti: "Maymun Dağı fayının harekete geçtiğini anlıyoruz. Batı Anadolu'nun en batısı ve en doğusunda iki yer, Kuşadası Körfezi ve Denizli. Birbirinden uzak yerler. Birbirini tetikledi denemez. Ama jeolojik açıdan bağlantılı yerler. Batı Anadolu'da yaklaşık 100 fay var. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Türkiye'deki 500 faydan 100'ü Batı Anadolu'da. Batı Anadolu dünyanın en aktif bölgelerinden. Denizli'de ana şok oldu, artık artçılar yaşanacak. Artçılar 5 veya 5.5 büyüklüğünde olabilir. 6.0 büyüklüğündeki depremde evleri zarar görenlerin, mutlaka yetkililere haber vermesi gerekir. Artçılardan zarar görebilirler."

Deprem esnasında birbirlerine sarılarak kaçtılar VİDEO

Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor

Ege'de çok sayıda artçı sarsıntı yaşanıyor

Isparta'da depreme nikahta yakalandılar VİDEO

Depremden zarar gören evlerde yaşayan vatandaşlar için çadırlar kuruldu VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)