USD: 1.7379
EUR: 2.3062

İstanbul 1°C

Ankara -3°C

İzmir 5°C

Kriz önlemleri uzatılıyor

TBMM’de alınan ekonomik kriz önlemlerinin uzatılması görüşmeleri başladı

26.01.2010 - 23:21

TBMM Genel Kurulunda, ekonomik krize karşı alınan önlemlerin 2010 yılında da uygulanmasına ilişkin Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, görüşülmesine başlandı.

MHP'DEN ELEŞTİRİ
Genel Kurulda, tasarının görüşülmesine geçilmeden önce, Plan ve Bütçe Komisyonu ile AB Uyum Komisyonunda, grubu bulunmayan parti milletvekilleri veya bağımsız milletvekillerinin boş bulunan üyeliği için seçim yapıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine Ankara Bağımsız Milletvekili Mücahit Pehlivan, AB Uyum Komisyonuna ise DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural Seçildi.

Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Komisyondaki görüşmeler sırasında tasarıya çeşitli konularla ilgili 8 kanun teklifinin eklenmesini eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memurlara yapılacak zammı açıklayarak “Meclisin iradesini ipotek altına aldığını” ileri süren Kalaycı, zamların şubat ayına yetiştirilmesi için düzenlemenin alelacele gündeme alındığını söyledi.

Kalaycı, bir araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 96'sının aldığı aylıkla geçimini sağlayamadığını, yüzde 34'ünün evinin bulunmadığını belirterek, “Emekliler, maaşlarına gelen zammı söylemekten utanmıştır. Asıl utanması gereken bu komik zammı emekliye reva görenlerdir” dedi.

Yılbaşından itibaren yapılan zamlarla emekli maaşlarına verilen zammın geri alındığını ifade eden Kalaycı, “Tasarı, ekonomik krizin ağır seyrettiğini, etkisini 2010'da da sürdüreceğinin ikrarıdır. Millet 'işsizim, açım' diyor, Sayın Başbakan 'açılım' diyor. Krizden zarar gören insanlarla alay edercesine krizden en az etkilenen ülkenin Türkiye olduğu söyleniyor. Kriz, sizi teğet geçmiş olabilir, soyguncu asalakların standardını yükseltmiş olabilir ama AKP Hükümetlerinin öngörüsüzlüğü, tedbirsizliği yüzünden kriz insanları silindir gibi ezip geçmiştir” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN TEMEL SORUNU; İŞSİZLİK
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, çeşitli konulardaki düzenlemelerin bir tasarıda birleştirilmesini ve bu düzenlemenin de “torba yasa” şeklinde görüşmesini eleştirdi.

Tasarıda, kısa çalışma ödeneğinin artırılması ve önceki kısmi iyileştirmenin devamı niteliğinde düzenleme bulunduğunu belirten Özyürek, “Hükümet, bu düzenleme yerine kapsamlı bir İşsizlikle Mücadele Yasa Tasarısı getirseydi yerinde olurdu. Türkiye'nin en temel sorunu işsizliktir. İşsizliği, ekonomik ve sosyal boyutuyla ele alan düzenlemeye ihtiyaç var” dedi.

TEKEL işçilerinin 44 gündür hak arama mücadelesi verdiklerini anlatan Özyürek, “Başbakan Erdoğan'ın işçilerin haklı taleplerine kulaklarını tıkadığını” savundu.

Özyürek, “TEKEL işçilerinin davası, bir ideoloji, bir merhamet, bir sosyal devlet davasından çıkmış, vicdan davası haline gelmiştir. AKP, bu direnişi görmezden gelmektedir, işçilerin hal ve hatırını bile sormamaktadır. Sorunu çözmemek, görmezden gelmek vicdansızlıktır. Vicdanı olanlar, anlayış göstermek zorundadırlar” diye konuştu.

Emeklilerin, toplumun en mağdur kesimi olduğunu savunan Özyürek, yapılan “komik, sembolik zamlarla” emeklilerin sorunlarının çözülemeyeceğini ifade etti. Özyürek, emekli maaşlarına yapılan 60 liralık zammın 200 liraya çıkarılması için önerge vereceklerini belirterek, bu önergeye destek verilmesini istedi.

Özyürek, SGK emeklileri arasında intibak sorunu bulunduğuna değinerek, 30 yıl çalışmış eski emekli bir kişinin 700 lira maaş almasına karşın, aynı yıl hizmeti bulunan yeni bir emeklinin 2 bin lira maaş aldığını, bu uçurumun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Tasarıyla banka şubelerinden önemli miktarlarda harç alınmasının öngörüldüğünü belirten Özyürek, şubelerden kazançları üzerinden vergi alınması gerektiğini, aksi halde küçük ilçe ve beldelerdeki banka şubelerinin kapanacağını söyledi.

Özyürek, belediyelerin aldığı paylara uygulanan kesinti oranının belirlenmesinde Bakanlar Kuruluna yetki verilmek istendiğini belirterek, borçlarından dolayı belediyelerin hak ettiği paylarına yüzde 40 oranında kesinti uygulandığını, bu oranın artırılması halinde belediyelerin hizmet veremeyeceğini savundu.
 

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Topbaş: Metrobüs FSM Köprüsü'nden de geçecek Luna ağrı kesici Muhteşem Yüzyıl'ın kamera arkası - Foto Demirtaş: Bunun hesabını verecekler Mehmet Baransu peşindeki MİT'çileri yakalattı 20 milyon yıllık buzulaltı gölüne ulaşıldı Donmak üzereyken son anda kurtarıldı Otomobil devi fabrikasını 1 Euro'ya satıyor Fatih'in İstanbul'un fethinde kullandığı belgeler Yerden 500 metre yüksekte ölüme meydan okudu - Video Moussa Sow: İyi ki Fenerbahçe'ye gelmişim İcradan batık dev şirketler - Galeri Atatürk ve Latife Hanım Kurt Kanunu dizisinde - İzle Fenerbaçeli taraftarlar Toroğlu'yla dalga geçti Ebru'dan  Cem ve Ahu'ya altın emzik
Şans Topu devretti 22:52
Şans Topu devretti

Şans Topu'nun bu haftaki çekilişi yapıldı.

Manisa'da 4.2 büyüklüğünde deprem 22:09
Manisa'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Manisa'da 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi..

Cemil Çiçek CHP'li vekilleri kınadı 22:06
Cemil Çiçek CHP'li vekilleri kınadı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP milletvekillerinin Meclis kürsüsünü işgal etmelerini kınadı.

Diyarbakır'da bombalı saldırı: 1 yaralı 21:59
Diyarbakır'da bombalı saldırı: 1 yaralı

Diyarbakır'da terör örgütü yandaşları tarafından bir bankanın bankamatiğine bırakılan el yapımı bomba patladı.

CHP'den kürsü işgali açıklaması 21:37
CHP'den kürsü işgali açıklaması

CHP: Biz milletin kürsüsünü işgal etmedik. İşgalden korduk.

Mersin'de 10 araç kundaklandı 21:11
Mersin'de 10 araç kundaklandı

Mersin'de aynı mahallede park halindeki 10 araç kundaklandı.

İsrail'den İran'a zeytin dalı 21:10
İsrail'den İran'a zeytin dalı

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, İran'a, "Bizler düşman doğmadık, düşmanlar gibi yaşamamıza gerek yok" mesajını verdi.

Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri 12:04
Tolga Karel'den muhteşem ihanet - Galeri

Tolga Karel, hamile eşini aldatırken Süper Kulüp kameralarına yakalandı.

Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle 13:47
Yetenek Sizsiniz'de şaşırtan illüzyon - İzle

Acun Ilıcalı, Hülya Avşar ve Sergen Yalçın'ın içinde yer aldığı illüzyon şovu, ekran başındakileri şaşırttı.

Kurtlar Vadisi Pusu'da Çakır sürprizi 11:00
Kurtlar Vadisi Pusu'da Çakır sürprizi

Süleyman Çakır'ın varisi Pusat Çakır, karşısına çıkan esrarengiz kişi sayesinde mafya babalığını ilan ediyor.

Kemal Burkay siyasete atılıyor 16:25
Kemal Burkay siyasete atılıyor

Kemal Burkay, hangi parti ile siyaset sahnesine çıkıyor?

Müslümanları ayaklandıran festival 10:12
Müslümanları ayaklandıran festival

Makedonya'da Vevçani festivalinde İslam dinine hakaret edilmesine müslümanlar sert tepki gösterdi.

Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi 11:36
Dilara Gönder canlı yayında gülme krizine girdi

Gazete manşetlerini okuyan Dilara Gönder'in canlı yayındaki zor anları.

Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle 10:31
Hilal Cebeci'den bol frikikli oryantal - İzle

Hilal Cebeci'den transparan gecelikle oryantal.


31,276 kişi takip ediyor

Oyna kafanı dağıt!