El Bab ve Dabık'ın DAEŞ için anlamı
Detay Haber

El-Bâb'daki bir yenilgi, terör örgütü DAEŞ için sonun başlangıcı, yani kendi kıyametleri olabilir.

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tomar, El Bab ve Dabık'ın DAEŞ için önemini, aynı zamanda bölgede yaşananların Evangelist Hristiyanlıkla bağlantısını Aljazeera Türk'e yazdı.

El Bab ve Dabık'ın DAEŞ için anlamı

EL BAB, IŞİD'İN KIYAMETİNİN KAPISI MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) 24 Ağustos’ta başlattığı “Fırat Kalkanı” Operasyonu'yla öncelikle Türkiye sınırındaki stratejik nokta Cerablus’u ele geçirdi. Bu operasyonun ikinci aşamasında Cerablus’un batısına doğru A‘zez-Mâre‘ hattına  kadar Türk sınırı IŞİD’ten temizlendi. Üçüncü aşamada ise harekât derinleştirilerek IŞİD’in Kuzey Suriye’deki son kalesi el-Bâb hedefleniyor.

Arapça’da “kapı” manasına gelen el-Bâb, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki en önemli direnç noktası Halep’e 40 km mesafede. Daha da önemlisi, IŞİD’in en çok vurgu yaptığı, dünyanın sonunu getireceği rivayet edilen Kıyamet Savaşı’nın yapılacağı Dâbık’a da yaklaşık 40 km uzaklıkta.

IŞİD İÇİN DABIK'IN ANLAMI NE?

Dâbık’ın tarihsel ve sembolik iki önemi var. Birincisi, Osmanlıların Arap topraklarındaki 400 yıllık idaresinin başlangıç noktası. Yavuz Sultan Selim 1516’da bu bölgede Memlükler’e karşı Merc-i Dâbık (Dâbık Ovası) Savaşı’nı kazanarak önce Suriye, ardından Mısır ile Arabistan yarımadasını hâkimiyeti altına aldı. Geçenlerde bu savaşın 500. yıldönümüydü. TSK’nın Suriye’de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı da bu sembolizme uygun bir şekilde zaferin kazanıldığı gün olan 24 Ağustos’ta başlatıldı.

SURİYE: HAÇLI-MÜSLÜMAN SAVAŞLARININ MERKEZİ

Günümüzü de ilgilendiren ikinci sembolik önemi ise IŞİD’in militan ve sempatizanlarını motive etmek için neşrettiği yayınlarda sürekli olarak kullandığı Dâbık (Kıyamet) Savaşı söylemi. Örgütün İngilizce olarak yayımladığı dergisinin adı “Dâbık”, Arapça olarak neşrettiği derginin ismi ise “Konstantiniyye” yani İstanbul. Yayınlarına göre, IŞİD’in yakın hedefi İstanbul; uzun vadeli hedefi ise Roma (Vatikan). Bu haliyle ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. IŞİD’in yayınlarında Suriye bölgesi tarih boyunca Haçlılar ile Müslümanlar arasında yapılan savaşların merkezi olarak sürekli vurgulanıyor.

IŞİD HADİS-İ ŞERİF'İ ALET EDİYOR

Halbuki Türkiye sınırına 20 km mesafedeki Dâbık, Halep’in kuzeyinde stratejik önemi çok fazla olmayan küçük bir belde. Ancak askeri ve stratejik açıdan ehemmiyeti olmayan bu bölge, IŞİD mitolojisi ve propagandasının en önemli ögelerinden biri. Örgüt, Dâbık Savaşı’nı, Hz. Peygamber’den gelen bir rivayete dayandırarak hem kendini meşrulaştırmak hem de yeni militanlar devşirmek için kullanıyor. Zira dünyanın sonuna dair kehanetvârî rivayetler insanların hep ilgisini çeker. Son yıllarda önemli ulusal televizyon kanallarında dünyanın sonu ve Kıyamet’le ilgili yapılan yayınların sıklığı da bunun bir göstergesi. Holywood’un konuya ilgisi de oldukça fazla.

HRİSTİYANLIĞIN ARMAGEDDON'UNA GÖNDERME

IŞİD hem İslam dinini hem de Müslümanların Kıyamet’e dair ilgi ve korkularını psikolojik olarak iyi tahlil ediyor ve bunun üzerine gidiyor. Şüphesiz örgütün militan devşirdiği Batı dünyasında da Armageddon Savaşı başta Evenjelistler olmak üzere bazı çevreler tarafından önemseniyor. Hıristiyan literatüründe Armageddon Savaşı’nın yapılacağı rivayet edilen Filistin’deki Har Megiddo (Megiddo Tepesi), IŞİD literatüründe Melhame-i Kübra’nın (Son Savaş) yapılacağı Kuzey Suriye’de Dâbık’a denk geliyor. Rivayette savaşın sonunda İsa Mesih’in yeryüzüne ineceği anlatılıyor. Böylece örgüt Batı’dan devşirdiği militanların zihin dünyasına da hitap ediyor.

KAFİRLERLE MÜSLÜMANLAR ARASINDAKİ SON SAVAŞ

IŞİD bu iddiasını Hz. Peygamber’den rivayet edilen: “Rumlar, A'mak ve Dâbık isimli mahallere inmedikçe kıyamet kopmaz” cümlesiyle başlayan melhame/fiten hadisine dayandırıyor. Bu rivayetteki A’mak, Amik ovası; Dâbık ise Suriye’nin kuzeyinde bir belde. Buna göre, Kıyamet’ten önce “kâfirlerle” Müslümanlar arasında yapılacak son savaş (Kıyamet Savaşı, Melhame-i Kübrâ, Armageddon) burada vuku bulacak ve Müslümanlar galip gelecek.

IŞİD'İN GÖZÜNDE TÜRKİYE

Tabii IŞİD’in Müslümanlar olarak kastettiği kesim sadece kendi mensupları. Burada ‘Rumlar’ olarak kastedilen ise, yaygın kanının aksine Yunanlılar değil Romalılar ya da Haçlılar. Anadolu, İslam’ın ilk dönemlerinde başkenti İstanbul (Konstantiniyye) olan Bizans’ın (Doğu Roma) elinde olduğundan bölge Bilad-ı Rum, halk da ehl-i Rum olarak anılmıştır. O nedenle Ortaçağ Arap kaynakları Anadolu’yu Selçuklu fetihlerinden sonra da Rum olarak adlandırmaya devam etti. Nitekim Arapça kaynaklar Anadolu Selçuklularını “Selâcika-i Rum” olarak zikreder. Dolayısıyla IŞİD, Ortaçağ sembolizmine uygun olarak Anadolu’yu (Rum diyarını) elinde tutan Müslüman Türkleri de kastediyor olmalı.

IŞİD, İstanbul’u ve Anadolu’yu elinde tutan ve kendilerine göre Batı’nın müttefiki olan bizleri bu rivayette geçen düşmanlarıyla özleştiriyor. Zira bu savaşın sonunda galip gelen Müslümanlar İstanbul’u da ele geçirecekler. Dahası IŞİD’e göre, “Fatih’in 1453’teki fethi, Hz. Peygamber’in (Letuftahanne) hadisinde müjdelenen fetih değil ve bu fetih IŞİD tarafından Dâbık Savaşı’nın kazanılmasından sonra gerçekleştirilecek… Daha sonra da Hıristiyanlığın başkenti Roma (Vatikan) fetholunacak”.

Cengiz Tomar'ın yazısının tamamı için tıklayın