Emekli aylığının üçte biri kiraya gidiyor
AA

1

Emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yüzde 29,1'ine denk gelirken, ücretli çalışanlarda bu oran yüzde 23,4 seviyesinde bulunuyor. AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2014 yılı hanehalkı tüketim harcaması istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yaklaşık üçte birini (yüzde 29,1) buluyor.

ULAŞTIRMA EMEKLİLER İÇİN DE ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR

Yüzde 24,2'lik gıda ve alkolsüz içecek harcamaları ile bu rakam aylıkların yarısından fazlasına (yüzde 53,3) ulaşıyor. Ulaştırma harcaması da emeklilerin bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Geçimini emekli aylığı ile sağlayanlar ulaştırma için bütçelerinden yüzde 13,6 pay ayırıyor.

Emekli aylığından, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları yüzde 7,2, giyim ve ayakkabı yüzde 4,1, lokanta ve oteller yüzde 3,8, alkollü içecekler, sigara ve tütün yüzde 3,7 pay alırken, haberleşme için ayrılan harcamaların oranı ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşiyor. Emekliler aylıklarından eğlence ve kültür için yüzde 3'lük pay ayırıyor.

KONUT HARCAMALARINA AYRILAN PAY DA BELİRLENDİ

Sağlığa ayrılan pay ise yüzde 2,1'e kadar geriliyor. Emeklilerin, eğitim harcamaları ise aylıklarının yüzde 1,1'ine denk geliyor. Ücretliler gıdadan çok ulaşıma para harcıyor. Maaş, ücret ve yevmiyelilerin konut ve kira harcamaları için bütçelerinden ayırdığı pay yüzde 23,4 iken, gıda harcamaları ise yüzde 18,3'e karşılık geliyor. Ücretlilerin ulaştırma için harcadıkları tutarın, gıda harcamalarının üzerinde olması ise dikkati çekiyor.

Buna göre, ücretlilerin aylıklarının yüzde 19,3'ü ulaştırma harcamalarına gidiyor. Emeklilerden farklı olarak ücretliler, lokanta ve otellere aylıklarının yüzde 7,3'ünü harcıyor. Söz konusu grubun mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri harcamaları için ayırdığı pay yüzde 6,5'e denk gelirken, bu harcamayı yüzde 5,4 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 4,4 ile alkollü içecekler, sigara ve tütün, yüzde 4 ile haberleşme izliyor. Ücretlilerin eğlence ve kültüre ayırdıkları pay yüzde 3,2, eğitim hizmetleri için yüzde 2,3'ü buluyor. Sağlığa ayrılan pay ise yüzde 2,1'de kalıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)