Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın başlıyor

2016 yılına ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksidi Mart-Nisan-Mayıs aylarında yapılıyor. Bu verginin ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor. Son gün ise 1 Aralık olarak belirlendi.

Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın başlıyor

ZAMANINDA ÖDEMEYENLER CEZALANDIRILACAK

Evi, arsası veya dükkanı olanlar 'Emlak Vergisi'ni ödemek zorunda. Zamanında ödemeyenler ise her ay yüzde 1,40 ceza ödeyecek. Gecikme cezası 6183 Sayılı Kanuna göre belirleniyor. Buna göre; gecikme cezası aylık yüzde 1.40, yıllık ise yüzde 16.80 olduğu açıklandı.

Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor. Ödemeler belediyelerin gişelerinden, internet (e-belediye) sistemi üzerinden kredi kartıyla yapılabilir. Ayrıca isteyenler PTT aracılığı ile vergi borcunu ödeyebiliyor.

Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın başlıyor

Emlak vergisi ödemeyecek kişiler ise; hiçbir geliri olmayanlar, işsizler, ev hanımları, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, emekli maaşmdan başka geliri olmayanlar ile bu kişilerin dul, yetimler olduğu açıklandı.

KİMLER MUAF OLACAK

Hiçbir geliri olmayanlar, işsizler, ev hanımları, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, emekli maaşmdan başka geliri olmayanlar ile bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. Bu imkandan ev brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan ve sadece 'bir' konutu olanlar yararlanıyor.

Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar, tek konutunu işyeri olarak kiraya verenler vergi bdüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için illa o evde oturmak gerekmiyor. Evi kiraya verip kirada oturan vergi ödemiyor. Vergi ödememek için belediyeye başvuru şart.

Emlak Vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın başlıyor

EV ALAN 2017'DE ÖDEYECEK

Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; sıfır ev alanlara muafiyet var. Yani evin alındığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), vergiden düşülecek.