Enfeksiyon hastalıkları uzmanları: Aşı şart

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları: Aşı şart

"Şiddetli akciğer enfeksiyonuna bağlı solunum yetmezliği ve enfeksiyonun çok ilerlemiş olmasına bağlı olarak septik şok ve çoklu organ yetmezliği" teşhisiyle Acıbadem Bodrum Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören sanatçı Nejat İşler'in sağlık durumu iyiye gidiyor. Oyuncu arkadaşı Dost Elver'in "İşler'in grip virüsü ile karşı karşıya" olduğu yönündeki açıklaması, bu hastalığın ciddiye alınması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, "Aşı şart" diyor.

'DİRENÇ OLMAZSA SEPTİK ŞOK OLUR'

Prof. Dr. Münir Buke: "Grip virüsü hastalık süresince hastanın vücut direncini ortadan kaldırır. Vücudunuzda herhangi bir mikrobik enfeksiyon varsa ve vücut direnciniz de yerinde değilse septik şok oluşabilir. Sağlıklı bir vücutta bir enfeksiyon septik şoka sebep olmaz genelde ama hiç olmaz da denilmez. Vücut direnci yerindeyse, uygun tedaviyle birlikte septik şok önlenebilir. Sanatçının durumunu ise biz bilemeyiz, orada müdahale eden doktorları daha iyi bilir ama grip geçirdiyse büyük ihtimalle vücudun direnci de kırık, vücuttaki mikroplara karşı direnç de azaldığı için septik şok oluşmuş olabilir. Hayati tehlikeye sokan komplikasyonlardan biri. Kalp, akciğer hastalığı olanlar, solunum yolları hastalarında grip daha riskli bir durum oluşturur. Grip aşıları büyük ölçüde koruyucu özellik gösterir. Hatta bu seneki grip aşılarında salgın yapan H2N3 virüsüne yönelik antijenik yapılar vardı. Aşı yapıldıktan 7-10 gün içerisinde koruyucu mekanizma devreye girer."

'ATEŞ 3 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA TEHLİKELİ'

Prof. Dr. Dilek Arman: "Her türlü mikrop teorik olarak septik şoka neden olabilir. Griple beraber septik şok oluşması çok alışık olduğumuz bir tablo değil ancak gribin üzerine eklenen zatürree gibi bakteriyel enfeksiyonlar septik şok nedeni olabilir. Mikropla ilişkili maddelere karşı vücudun verdiği aşırı reaksiyon karşımıza septik şok olarak çıkabilir. Septik şok aslında tansiyonun toparlanmamasını ifade ediyor. Tansiyonun tedaviye karşı bir türlü yükselmemesidir. Septik şokun arkasında çoklu organ yetmezliği ve eğer zamanında etkili tedavi uygulanmazsa yaşam kaybı dahi söz konusu olabilir. Grip kendini yüksek ateş, sırt ağrısı, öksürük çok ciddi halsizlik şeklinde gösterir. Kişinin 2 ile 3 gün ateşli olduğu bir hastalıktır. Ateş üç günden fazla sürüyorsa, düştükten sonra tekrar çıkıyorsa, yüksek ateşle beraber balgamlı öksürük varsa tehlike arz ediyordur. Özellikle kronik akciğer, kalp, şeker hastaları ile böbrek yetmezliği olan hastalar daha dikkatli olmalı, aşılanmış bile olsalar ciddiye almalılardır."

'SAĞLIKLI KİŞİLERDE ÇOK NADİR GÖRÜLÜR'

Prof. Dr. Alpay Azap: "Vücudun temel işlevini yapan organlarda, kronik hastalığı olanlarda grip ayrıca ağır seyreder. Grip solunum sistemini tuttuğu için akciğer ve kalp olduğunda bu daha ağır seyreder. Gribin kendisi ağır seyrettiği gibi grip sonrasında bakterilerin sebep olduğu ağır zatürreeye de sebep olur. Septik şok sağlıklı kişilerde çok nadirdir. 'Özellikle ağır seyretme riski olan hastalardan başlayın' diye öneriyorlar hekimlere. Ağır riskli olanlar ise kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü olan kişiler. Grip hep tehlikeliydi, son zamanlarda tehlikeli hale gelmedi. Gribin ağır seyrettiğini, ölümlere sebep olduğunu biliyorduk ama virüs grupları bu kadar kesin tanımlanabilmiş değildi. Risk grubunda olmayan hastaların evde dinlenmesi gribin hafif seyredilmesini sağlar."