Enflasyona darbeyi sebze fiyatları vurdu
ensonhaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, enflasyon ocak ayında yıllık yüzde 20,35 oldu. Aylık olarak ise yüzde 1,06 artış gösterdi.

Enflasyon rakamlarına alkolsüz içecekler ve gıda sektörü, yüzde 6'nın üzerinde olumsuz etki yaptı.

Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarına gelen zamlar, rakamların yükselmesine neden oldu. Sebze-meyve fiyatlarındaki artış yıllık yüzde 30'u buldu.

TÜİK ZAM ORANLARINI AÇIKLADI

TÜİK en çok fiyatı artan ürünleri sıraladı. Buna göre; çarliston biber yüzde 87, patlıcan yüzde 81, ıspnak yüzde 68, sivri biber yüzde 64, taze fasulye yüzde 53, salatalık yüzde 44, domates yüzde 39, havuç yüzde 36, kabak yüzde 28 oranında artış gösterdi.

Enflasyona darbeyi sebze fiyatları vurdu

İLK 10 SIRADA GIDA FİYATLARI VAR

Bu ürünlere gelen zamlar, üreticiyi de tüketiciyi de olumsuz etkiliyor. Aracılar ise istedikleri fiyatı belirleyip kazançlı çıkıyor. Zam sıralamasında genel bazda, ilk 10 sırada gıda fiyatları yer alıyor.

Enflasyona darbeyi sebze fiyatları vurdu

"FİYATLAR ARACILARDAN KAYNAKLANIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam TRT canlı yayınında bu konuyla ilişkili açıklamalar yaptı. Hazırlıkları yapılan yeni hal yasasıyla birçok sorunun önüne geçileceğini açıklayan Erdoğan, "Üretici ile tüketici arasındaki istasyonlar maliyeti artırıyor. Fiyatlar aracılardan kaynaklanıyor. Bu işi böyle götürmek mümkün değil. Çarşı, pazarda 'Markette fiyat böyle oldu, benim fiyatım da böyle olsun.' diyerek onlar da vatandaşımızı sömürmemeli." ifadelerini kullandı.