Ensonhaber Somali'ye gitti

somal

Nüfusu, doğal kaynakları ve imkanları düşünüldüğünde kendi kendine yetecek bir potansiyele sahip olan Somali, dünyaya yön vermek isteyen büyük devletlerin kışkırtmalarıyla ortaya çıkan siyasi nedenlerden dolayı açlığın pençesine takılmış bir fakir ülke..

Siyasi ayrılıkların en kısa sürede iç savaşa dönüşebildiği Afrika'nın bu yorgun ülkesinde eksik olan en büyük şey "para ve gıda" değil "vicdan ve merhamet"..

3 YIL SONRA ENSONHABER SOMALİ'DE

2011'de kıtlık ilan edilen ve 300 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Somali'ye Türkiye sahip çıktı. Uçaklar ve gemilerle iki ülke arasında adeta köprü kuruldu. İnsani yaşam mücadelesinde üç yıl geride kaldı.

Ölümle başbaşa bırakılan Somali halkı için bu üç yılda hastaneler yapıldı, su kuyuları açıldı, halka nasıl tarım yapılacağı öğretildi.

Türk sivil toplum kuruluşları, mücadelesiyle Batılı güçlere ders üstüne ders vererek dünyaya örnek oldu. Bu yıl "Ramazan bereketi yeryüzüne yayılsın" sloganı ile yola çıkan İHH, Ramazan'a özel 94 ülke ve bölgede çalışmalar yürütüyor. Ensonhaber bu çalışmalar kapsamında büyük önem taşıyan ülkelerden Somali'yi izledi.

Ensonhaber Somali'ye gitti

EN BÜYÜK KURBAN ÇOCUKLAR

Somali'de iç savaşların ve açlığın en büyük kurbanı çocuklar oldu. 300 bin ölümün büyük bir kısmınu çocuklar oluşturuyor. Ayrıca ülkede geriye kalan çocukların çoğunluğu yetim kalmış veya bakıma muhtaç.

Somali'nin refah düzeyini yükseltip yeniden ayağa kaldıracak olanlar da hiç kuşkusuz ki ülkenin geleceği olan bu çocuklar. Dünya üzerindeki yetimleri korumaya almak için çalışan İHH İnsani Yardım Vakfı, Somali'deki çocuklara sahip çıktı. Bunun yanında kalıcı projelerle halkın kendine yetebilerek yardıma muhtaç hale gelmemesi için çalışıyor.

1995'ten bu yana Somali'de insani yardım çalışmaları yürüten İHH, bu güne kadar ülkenin rafahını yükseltmek için 50 milyon dolar harcadı.

Ensonhaber Somali'ye gitti
Fotoğraf: Mehmet Akif Güler

GÜVENLİK SORUNU ÜRETİMİ ZORA SOKUYOR

Ülkede en büyük sorun Şebab örgütü ve onun oluşturduğu güvenlik tehlikesi. Öyle ki şehrin gelişmesini engelliyor, ulaşımı zorlaştırıyor, ülkenin can damarı başkent Mogadişu dışarıya doğru büyüyemiyor aksine içeri doğru sıkışıyor. Yapılamayan üretim ülkenin ekonomisini çıkmaza sokuyor.

Ensonhaber Somali'ye gitti

SAVAŞTAN VE KURAKLIKTAN KAÇANLAR KAMPLARA SIĞINIYOR

Şehrin Cezire bölgesinde Türk Kızılayı'nın da dahil olduğu çok sayıda kamp bulunuyor. Burada savaşlardan ve kuraklıktan kaçan insanlar yer alıyor. Fakat hükümetin başarısız kriz yönetimi, sığınmacıların artık ellerinde geri dönmeleri için bir sebebin kalmadığını ortaya koyuyor.

Ensonhaber Somali'ye gitti
Fotoğraf: Mehmet Akif Güler

Bu kapsamda İHH "Ramazan bereketi yeryüzüne yayılsın" kampanyası aracılığıyla kamplardaki onlarca aileye Razaman kumanyaları dağıttı. Sadece Cezire bölgesindeki kamplarda değil, 'Anadolu Caddesi' üzerinden ulaştığımız şehir merkezindeki bölgelerde de dağıtımlar gerçekleştirildi.

ÜLKENİN GELECEĞİ YETİMLERLE ŞEKİLLENECEK

İHH, Somali'deki 4000 yetimin daha iyi şartlarda yaşamaları ve eğitim alabilmeleri için çalışıyor. Bu çerçevede Mogadişu’da 10.000 metrekare alan üzerine Anadolu Eğitim Merkezi'ni kurdu. Alanda 2 yatakhane, okul, hastane, Kur’an okulu, derin su kuyusu, market ve cami yer alıyor.

Ayrıca İHH, yetim ailelerine dükkanlar vererek gelir elde etmelerini sağlıyor. Öte yandan Mogadişu'da inşa edilen ve yaklaşık iki ay sonra tamamlanması planlanan otelin geliri ile yetimler için düzenli bir gelir kaynağı elde edilecek.

Ensonhaber Somali'ye gitti
Fotoğraf: Mehmet Akif Güler

SOMALİ MODERN TARIMLA TANIŞTI

Verimli tarım arazilerine sahip Somali'de üretim kalitesi ve kapasitesi oldukça düşük. Kavunun keşfedilmediği ülkede halk bu meyveyi kelek bir şekilde eşeklere yediriyor. İşte burada devreye giren İHH İnsani Yardım Vakfı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarım okulu kurdu. Somali'yi modern tarımla tanıştırdı.

Ülkede su kuyularının açıldığı köylerden, birer öğrenci bu okulda eğitiliyor. Kendi kendilerine yetebilir duruma gelmeleri ve sürdürülebilir bir tarımsal faaliyetle yaşam kalitelerinin artırılmasına yardımcı olmak için, her ay 30 öğrenci yatılı olarak yetiştiriliyor.

Ensonhaber Somali'ye gitti

Temel ve pratik eğitim kapsamında toprak işleme, tohumdan fide elde etme, fide şaşırtma, çapalama, sulama, tohum elde etme, saklama, seracılık, damlama sulama ve gübreleme dersleri düzenleniyor.

Köylerine dönen öğrenciler kontrollü olarak tarım yapıyor ve köyünü bu yönde yetiştiriyor.

TÜRKLERİ SADECE OSMANLILAR OLARAK BİLİRDİK

2011'deki büyük krizin ardından gelen Türkiye ilgisinin ardından bazı Somalililer Türkler için şöyle diyor: Biz sizi tarih kitaplarından gördüğümüz Osmanlılar olarak bilirdik. Ama 2011'de tarih kitaplarından çıkıp Türkler olarak döndünüz..