USD: 1,8430
EURO: 2,3070
ALTIN: 92,74
BONO: 9,53
PETR: 106,85

İstanbul 20°C

Ankara 16°C

İzmir 26°C

Erbakan'ın gümüş motoru sessiz sedasız kapandı

Pancar Motor Fabrikası'nın kapısına sessiz sedasız kilit vurulduğu ortaya çıktı.

03.02.2012 - 14:32

 

Geçtiğimiz yıl vefat eden Necmettin Erbakan tarafından yarım asrı aşkın bir süre önce kurulan Pancar Motor Fabrikası'nın kapısına sessiz sedasız kilit vurulduğu ortaya çıktı.

MAKİNELERİN BİR BÖLÜMÜNE HACİZ KONULDU

İstanbul Bayrampaşa'da 44 dönüm arazi üzerinde kurulu fabrika Mahkeme kararı ile tahliye edildi. Makinelerin bir bölümüne haciz konuldu. Fabrikanın değerli arazisi asılan dev tabela ile satılığa çıkarıldı. Üç aya yakın bir süreden beri paralarını alamayan işçiler ise biriken ücret ve tazminat bedelleri alabilmek için bekliyor.

'ERBAKAN'IN FABRİKASI'

Pancar Motor 1956 yılında Erbakan tarafından kurulan Türkiye'nin ilk dizel fabrikaydı... İskenderpaşa Cemaati Lideri Mehmet Zahit Kotku'nun talimatı ile Gümüş Motor adı ile kurulan fabrika bölgede "Erbakan'ın fabrikası" olarak anılıyor.

Fabrikanın adı 1964 yılında sermayedarların değişmesi ile Pancar Motor oldu. Ancak fabrika için ilk zorlu süreç 2001 Krizi sonrası başladı. İlk krizi atlatan Pancar Motor asıl krizi 2009 sonrası yaşadı. Şirket yönetimi fabrikanın batmasına karşı çeşitli tedbirler alarak ayakta tutmaya çalıştı. Ancak fabrikanın üzerinde kurulu bulunduğu arsanın sahibi Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, son 9 yılda ödenmeyen kira borçları nedeni ile Mahkeme kararı ile fabrikanın tahliyesini istedi. Fabrikada motor sesleri geçtiğimiz Kasım ayı ortasında durdu.

EN SON 80'E YAKIN İŞÇİ ÇALIŞIYORDU

Pancar Motor'da en son 80'e yakın işçi çalışıyordu. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçilerin biriken ücret ve tazminat alacaklarının 3.5 Milyon TL seviyesinde olduğu ifade edildi. İşçiler alacaklarını garanti altına almak için makineler üzerine haciz koydurdu. Fabrikadaki teçhizatın üzerinde işçilerin yanı sıra, Kamunun da ödenmeyen prim borçları nedeni ile haciz koydurduğu öğrenildi. Geçen süre içinde 600 bin motorun üretildiği fabrikada şimdilerde tam bir sessizlik hâkim. İşçileri uzun süre çalıştıkları fabrikada dönüşümlü bekliyor. Yılbaşına işsiz ve parasız girdiklerini ifade eden işçiler, muhatap bulamamaktan şikâyetçi.

300 MİLYON TL DEĞER BİÇİLİYOR

Pancar Motor'un üzerinde kurulu olduğu arsa ise iştah kabartıyor. 44 dönümlük arsanın değeri için bölgedeki emlakçılar 300 milyon TL değer biçiyor. Ürünlerinin yüzde 80'ini tarım, yüzde 20'sini küçük balıkçı tekneleri pazarına satan Pancar Motor özellikle Çin'in çok ucuz ürünlerle Türkiye pazarına girmesinden sonra zor günler yaşamaya başladı.

Şirket çok dayanıklı ürünleri olmasına rağmen rakiplerine göre pahalı kaldığı için rekabet edemez hale gelirken, maaş, prim borcu ve kendi arazisinin kirasını ödeyemeyecek duruma düştü. Özellikle Anadolu'da çok büyük bir marka bilinirliği ve sadakati olan Pancar Motor'un toplam borcu ise 7 milyon TL civarında.

FABRİKANIN SAHİBİ PANCAR EKİCİLERİ

Pancar Motor'un ana hissedarları pancar ekicileri kooperatifleri.. Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi yüzde 74,8, Pancar Ekicileri Kooperatifleri yüzde 17, Pankobirlik yüzde 1,8, Kayseri, Konya, Amasya ve Adapazarı Şeker Fabrikaları ise toplam yüzde 6,2'lik paya sahip.

Fabrikada üretilen ürünler yurt genelindeki 32 pancar kooperatifi ve bunlara bağlı 264 satış mağazası ve 61 bayi kanalıyla pazarlanıyordu. 2010 yılı cirosu 10 milyon TL olan şirketin aynı yıl içindeki zararı ise 1.8 milyon TL seviyesindeydi. Pancar Motor'un yaşadığı sürecin benzerini birkaç kilometre ötesinde bulunan Uzel Makine de yaşıyor. İcradan satışa konulan Uzel'in fabrika arazisinin bir bölümünü Sinpaş Gayrimenkul GYO icra ihalesinde satın almıştı.

‹‹ Önceki haber

Erdoğan cuma namazını İstanbul'da kıldı

Sonraki haber ››

Musa Anter'in oğlu Türk vatandaşı oluyor

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Damat adayının ilginç gelin adayı kriteri - Video Mehmet Topal Fenerbahçe'de Saç dökülmesine karşın kafein mucizesi Notunu beğenmeyen öğrenci dava açabilecek Menajerinden Emre Belözoğlu gerçekleri Haciz işleminde kredi kartı dönemi Apple'ın logosunun ters durmasının sırrı ortaya çıktı CHP'de yerel yönetimlere uyarı: 3 sandığa hazır olun Eurovision rehberi Kore'de Güneş fırtınası Beşiktaş'ta son aday Doll Erkeklere prezervatif yerine doğum kontrol hapı Fuhuş operasyonunda ortaya çıkan skandal Bakan Eker'in hayatı Kürtçe anlatılacak Dünyanın ilk kadın mehteran takımı - Galeri
Kızıl Ajan haziranda Türkiye'de 14:22
Kızıl Ajan haziranda Türkiye'de

Kızıl Ajan lakaplı Rus casus Anna Chapman tekstil fuarı için Antalya'ya geliyor.

Teoman: Müziğin yerine hiçbir şey koyamadım 14:17
Teoman: Müziğin yerine hiçbir şey koyamadım

Teoman, müziği bıraktığını açıkladıktan tam 10 ay sonra içini döktü.

Orman: Onur ve gurur duyuyorum 13:50
Orman: Onur ve gurur duyuyorum

Fikret Orman, üyesi olduğu Divan Kurulu'nun önüne kulüp başkanı sıfatıyla gelmekten onur ve gurur duyduğunu söyledi.

Çağatay: Sevgılımle mutluyum 13:26
Çağatay: Sevgılımle mutluyum

Yalan Dünya'nın Çağatay’ı Hakan Meriçliler ile sevgilisi Senem Kuyucuoğlu, önceki akşam alış veriş merkezindeydi.

Rihanna Bodruma mı geliyor 13:20
Rihanna Bodruma mı geliyor

Azeri işadamı Mübariz Mansimov, Bodrum'da yapacak olduğu açılışa Rihanna'yı da davet ettiği iddia ediliyor.

Orhan Boran vefat etti 13:00
Orhan Boran vefat etti

Orhan Boran 83 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı 12:58
Beşiktaş'ın toplam borcu açıklandı

Beşiktaş Kulübü’nün toplam borcunun 482 milyon 295 bin 629 lira olduğu açıklandı.

Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk 11:33
Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kayınçosu 28 bin dolar maaşla Tanıtım Ajansı'nda işe başladı..

Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video 12:46
Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video

Çeşitli ülkelerden öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatları'nda elemeler başladı.

Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri 10:49
Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri

Kayseri'de Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen patlamada 2 polis memuru şehit düştü.

Kayseri'de patlama: 1 şehit 10:03
Kayseri'de patlama: 1 şehit

Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde patlama meydana geldi. 1 polis şehit oldu.

Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi 22:06
Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle 18:15
Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle

Bulut: 'Bütün hayatım boyunca ekonomi çalışmalarımda geldiğim bir nokta var; bunu şerefimle söylüyorum, Faiz haramdır'

Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi 11:09
Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi

Memur sendikaları son teklif sonrası Başbakan'ı aradı ama..


52,030 kişi takip ediyor

Oyun oyna kafanı dağıt !