Erdem Başçı kimdir

Erdem BaşçıErdem Başçı, 9 Ağustos 1966 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Babası Ahmet Uğur Başçı, 1983 yılında Makine Kimya Endüstrisi Gazi Müdür Yardımcılığı görevinden emekli olduktan sonra esnaflık yaptı. İki kız kardeşi olan Başçı, Ali Babacan’la çocukluk arkadaşıdır.

İlkokul 1. ve 2. sınıfı Atatürk İlkokulu’nda okuduktan sonra kaydını TED Ankara Koleji’ne aldırdı. 1983 yılında eğitimini tamamladıktan sonra “ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” bölümünden 1987 yılında mezun oldu. Yüksek lisans tezini 1989 yılında Bilkent Üniversitesi'nde İşletme dalında tamamladı. 1990 yılında Bilkent Üniversitesi'nden İktisat dalında, 1993 yılında ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden İktisat dalında yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, 1995 yılında Bilkent Üniversitesi'nden İktisat dalında doktor unvanını aldı. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümünde 1995 – 2003 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalıştı.

1999 yılında doçent unvanını aldı. Ders verdiği konular; Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat'tır. İngiltere'deki York Üniversitesi'nde 1999 yılında eşi Sıdıka Başçı ile birlikte misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.

ALİ BABACAN’IN DANIŞMANLIĞINI YAPTI

Çocukluk arkadaşı olan Ali Babacan, 2002 seçimlerinden sonra Devlet Bakanı oldu. Para politikası dalında verdiği dersler ve çalışmalarından ötürü Ali Babacan’ın danışmanlığını yaptı.

BAŞÖRTÜSÜNE SEZER’DEN VETO

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevi 9 Ekim 2003 tarihinde geldi. 10 Ekim 2008 tarihinde aynı göreve yeniden atandı. 2006 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından Merkez Bankası Başkanlığına atama kararnamesi Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildi. Gerekçesi ise “Başçı'nın gençliği” gösterildi ama “başörtü” gerçeği sonradan anlaşıldı. Hükümet, başkanlık görevine eşinin başörtüsü “Anadolu usulü” olan Durmuş Yılmaz'ı önerdi. Sezer bu teklifi kabul ederek kararnameyi imzaladı. Böylelikle Erdem Başçı yardımcılık görevinde kaldı.

Durmuş Yılmaz’ın görevinden ayrılmasıyla birlikte, 14 Nisan 2011 tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı oldu.