Erdem Başçı'dan faiz açıklaması
CHA

erdem başçı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından organize edilen Türkiye Başkanlığı'nda G20 Gündemi Konferansı'na katıldı. Konferansta bir sunum yapan Başçı, enflasyon ve faiz oranları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

FAİZ DÜŞEBİLİR

Sene sonunda enflasyon rakamının yüzde 5'e yakın geldiği takdirde büyümeye katkı sağlayacağını vurgulayan Başçı, "Bu ortamda faiz de düşük kalır, daha da düşebilir." dedi.

"SABIRLI OLMAK GEREK"

Son senelerde bu oranların tek haneye gerilediğini dile getirdi. 2015 sonu için yüzde 5 enflasyon öngörüldüğünü anlatan Başçı, şunları söyledi;

"Biz bu anlamda neredeyiz? Yüzde 6,4 oranını gördük ama şu an yüzde 7,2 seviyesindeyiz. Demek ki daha kat etmemiz gereken yol var, yüzde 5'i yakalama adına. Dış faktörleri ele aldığımızda petrol fiyatlarında gerilemenin önemli rolü olduğunu anlıyoruz. Bu bizim lehimize. Ama doların değerinin artması aleyhimize. Bu iki faktörü her gün takip ediyoruz. Ama epey volatilite var petrol fiyatlarında ve kurda. Bu nedenle sabırlı olmak gerek, aylık takip yapmak gerek. Aylık takip daha sıhhatli. Tabii bir de enflasyonun ana itici gücü var. İç faktörler burada önemli rol oynuyor. İstikrarlı bir üretim büyümesi, çıktı büyümesi, stabil para büyümesi ki, şu an o yüzde 9-10 seviyesinde, artı istikrarlı kredi büyümesi de olursa ki, yüzde 15 oranını aşıyor, bütün bunlar bir miktar üretimi ön plana alacak, tüketimin önüne geçirecektir."

Erdem Başçı'dan faiz açıklaması

FAİZİN DÜŞME ŞARTINI AÇIKLADI

Dış faktörlerin enflasyona etkilerinin geçici olduğunu belirten Başçı, şöyle devam etti;

"Örneğin bu sene petrol fiyatları geriler ama seneye gerilemez. Kurda oynamalar olur ama geçicidir, devamlı değildir. Burada ana itici güç para ve kredi büyümeleridir. Tahminim o eğer sene sonunda yüzde 5'e yakın bir orana geldiğimiz takdirde bu büyümeye önemli katkı koyacaktır. Faiz düşük kalacaktır, daha da düşebilir, piyasalar buna ikna olduktan sonra. Kuşku yok burada Merkez Bankası'nın ülke büyümesine katkısı da önemli olacaktır."