Erdoğan-El Beşir basın toplantısı
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sudan yönetimi ve Sudan halkı bize en büyük desteği vermiştir. Bu desteği hiç bir zaman unutmayacağız.

TÜRKİYE-SUDAN İLİŞKİSİ

Türkiye ve Sudan arasındaki ticari ilişkilerin şu andaki ticaret hacmi 500 milyon dolar. 10 milyar dolara doğru bizim yürümemiz lazım. 200 iş adamıyla buraya geldim. Karşılıklı çalışmalarımız olacak.

Erdoğan-El Beşir basın toplantısı

Sudanlı kardeşlerimiz ticari ve ekonomik amborgolarla hayattan tecrit edildi. Biz bu tür tecrit programlarına karşı olduğumuzu her zaman söyledik, Sudan'ın yanında olduk.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜKELÇİLİĞİ KUDÜS'TEDİR

Sayın Papa'nın Kudüs'le ilgili tavrını takdirle karşıladım. Bu süreci onların da takip edecek olması bir dayanışmayı ortaya koymuştur. Tüm insanlığın meselesi haline gelmiştir.

Çekimser kalan ülkeler de geçici bir korkarlığı ürkekliği yaşamıştır. İşgal altında kalan Kudüs'ün Türkiye'nin büyükelçiliğinin Kudüs'te olduğunu ifade etmek istiyorum. İşgal kalktığı zaman gereği yapılacaktır.

Erdoğan-El Beşir basın toplantısı

SUDAN'IN EKONOMİK POTANSİYELİ

80 milyonluk bir Türkiye 39 milyonluk bir Sudan. Ticaret hacmimize baktığımızda bunu 1 milyar dolara çıkarmak, ardından 10 milyar dolara doğru bizim yürümemiz lazım buna uygun adımlar atmamız lazım.

Sudanlı iş adamlarıyla yarın yapacağımız iş formunda kendilerine gerekli heyecanı vereceğiz. Sudan'ın sunduğu ekonomik potansiyelin farkındayız. İş adamlarımızı Sudan'a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz.

BM'NİN KUDÜS KARARI

128 ülkenin verdiği destek ve Amerika'nın 9'da kalması ve hangi ülkelerle 9'a kaldığına bakıldığında oraya ne kadar güçlü olursanız olun en güçlü olan haktır, burada da hak gelip gelmiştir.

BM'nin bu işin takibini çok daha yakın şekilde ele almasını isteyeceğiz. Bu süreci takdirle karşılamamın nedeni bu süreci takip edecek olmaları bir dayanışmayı ortaya koymuştur. Bu tüm insanlığın meselesi haline gelmiştir."