Erdoğan El Cezire canlı yayınına katıldı

Marmaris'teyken darbe girişimiyle ilgili haber bana ulaştı, hemen gerekli kişileri haberdar ettik.

Hemen Türk halkından meydanlara çıkıp demokrasiye sahip çıkmasını istedim. İnsanların sokaklara çıkmasını istedim. Türkiye'de yüzde 52 oranla, Cumhurbaşkanı'nı ve hükümetini seçmiş bir toplumun, askeri darbe girişimini, bu haince girişimine karşılık verdiğini gördük.

Erdoğan El Cezire canlı yayınına katıldı

DARBE GİRİŞİMİNİ ENİŞTEMDEN ÖĞRENDİM

Ben başta inanmak istemedim. Darbe girişimini eniştemden öğrendim. İstihbarat ve farklı kaynaklardan doğrulandıktan sonra, Enerji Bakanımızla birlikteydik o sırada gerekli adımları atarak otelden güvenli bir şekilde ayrıldık ve Dalaman'a gittik. Dalaman'dan hareket ettik İstanbul'a doğru yola çıktık. Tabi İstanbul'da da bazı sıkıntılar vardı.

Terör örgütü dediğimiz bu örgüt, azınlığı çoğunluğu domine etmesine çalıştı.

Erdoğan El Cezire canlı yayınına katıldı VİDEO

İSTİHBARAT ZAAFI OLDUĞU ÇOK AÇIK

İstihbaratta insani unsur, teknolojiden daha önemlidir bence. Darbe girişiminde, istihbarat zaafı olduğu çok açık. Doğru istihbarat olsaydı bu girişimin önüne geçilebilirdi.

Darbe girişimini yaptılar ama başarılı olamadılar. Önümüzdeki günler veya haftalar içinde eminim ki bazı fikir ve planlarını kendi gelecekleri için onlar da yapacaktır.

DARBEYİ ÖNGÖREMEDİYSENİZ, NASIL BU KADAR HIZLI HAREKET EDEBİLDİNİZ

Tabii ki geçmişe yönelik elimizde bazı şüpheler vardı. Ama elbette kanunlar sizin önünüzde bazen engel oluyor. Biz şunun farkındaydık, bazı insanlar böylesi bir teşebbüste bulunulursa, bu insanların bağlantılarının nerelerde olduğunu biliyorduk. Yargı içinde de kimlerin olduğu belliydi, belgelere de yansımıştı.

Bazı insanlar nasıl çalıştıklarını, niyetlerinin ne olduğunu anlatmaya başladılar. Bağlantılar da ortaya konuldu bu bilgiler ışığında.

Kısa bir süre önce Fransa'daki terör saldırılarını ele alalım. Fransa'da çok sayıda adımlar attılar. Onlar da çok sayıda tutuklamak durumunda kaldılar, bunu yatsıyamayız. 1 ay öncesine baktığımız zaman, OHAL ilan ettiler. Sonra uzattılar. Sürekli uzattılar. Sonuçda darbe girişimi de suçtur. O zaman biz bu suçu işleyenleri bulup tutuklamak durumundayız. Bir hukuk ülkesinde, bir insan eğer suçlu bulunursa cezasını çekmeli. Benim demokrasiden uzak olduğumu söyleyen Fransız Dışişleri Bakanı kendi işine baksın. Bizden demokrasi dersi alabilirler. Çünkü onlar bu tip durumlarda yüzlerce, binlerce insanı sınırdışı ediyorlar. Biz ise 3 milyon kişiye kapılarımızı aştık.

Şu an biz darbe girişimine kimler katıldıysa onları yargı önüne çıkarıyoruz. Devlet şu anda tam olarak yapması gerekeni yapıyor.