Türkiye ve KKTC arasında anlaşma imzalandı

Türkiye ve KKTC arasında anlaşma imzalandı

Ve Türkiye'nin Akdeniz'deki hamlesi geldi. Rumlar'ın Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araması için sondaj çalışmalarına başlamasının ardından Türkiye ve KKTC arasında kıta sahanlığı konusunda anlaşmaya varıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kıta sahanlığı anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşmayla KKTC karasularıyla ilgili tasarruflarda Türkiye'nin de söz söyleme hakkı olacak.

Erdoğan törende yaptığı açıklamada enerji şirketlerine gözdağı verdi, "Rumlarla çalışan şirketler Türkiye'de çalışamayacak" dedi.

ARAMALAR İÇİN ENGEL ORTADAN KALKTI

Rumların Ada’nın güneyindeki 12 nolu parselde başlayan çalışmalarına, fırkateynler ve savaş uçaklarıyla uzaktan izlemeye alan Ankara, benzer arama çalışmaları yapılması yolunda en somut adımı attı. KKTC ve Türkiye arasında imzalanan kıta sahanlığını sıırlandırma anlaşmasıyla, Akdeniz'de yapılacak arama çalışmaları için engel ortadan kalktı.

ARAMALAR İÇİN NORVEÇ'TEN GEMİ KİRALANDI

Ağırlıklı olarak İskenderun Körfezi’ndeki arama çalışması için Norveç'in CGGV şirketinden 20 milyon dolara kiralanan gemi, bu anlaşmayla, Ada çevresindeki aramalar için görevlendirildi. Norveç gemisi bölgede 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalar yapacak. Türkiye Petroler AO'nun Akdeniz'de 9 sahada arama ruhsatı, bir sahada ise ruhsat başvurusu olduğu belirtiliyor.

RUMLAR BUGÜN İLK ÇALIŞMAYI TAMAMLADI

Noble Energy şirketinin Kıbrıs Rum yönetimi adına "Afrodit" adı verilen "12. parsel"de hidrokarbon saptamak için başlattığı deneme sondajlarının ilk aşamasının tamamlandığı bildirildi.

5 BİN 800 METRE DERİNLİĞE İNDİLER

Rum radyosunun haberine göre, Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, "36 inç çapındaki ilk boru döşeme işleminin sorunsuz gerçekleşmesiyle ilk aşamanın tamamlandığını, ilk aşamada 70-80 metre derine inildiğini" söyledi. "Bu akşam itibarıyla ikinci aşamaya geçileceğini, bu aşamada 940 metre derinliğe inileceğini" belirten Kasinis, hedeflenen 5 bin 800 metre derinliğe de 73 günde ulaşılacağını kaydetti. Kasinis, "Sahip olduğumuz hidrokarbonun büyüklüğünü ve türünü anlayabilmek için sondaj çalışmaları sırasında örnekler alacağız ve yine basınç ölçümleri, analizler yapacak ve diğer parametrelere bakacağız" dedi.