Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüştü.

1,5 SAAT SÜRDÜ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, bir buçuk saat sürdü.

Erdoğan ve Putin daha sonra "Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı"na geçti.

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından kameralar karşısına geçti ve açıklamar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar:

"TİCARET HACMİNDE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR"

"Rusya ile Ticaret hacmimiz, bir önceki yıla göre bizim hesaplamalarımızda yüzde 32 arttı ve 22 milyar doları da aşmış bulunuyor. Hedeflerimiz çok daha yüksek. İki ülke arasında bizim hedefimiz aslında 100 milyar dolara ulaşmak. Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması görüşmelerinin bir an önce sonuçlandırılması ve bu vesileyle de 100 milyar dolar hedefine yaklaşmamızı temenni ediyorum ki sağlamış olacaktır.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL 6 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ"

2017 yılında misafir ettiğimiz Rus vatandaşlarının sayısı 4,7 milyona ulaştı. Böylece Türkiye'yi ziyaret eden turistler arasında özellikle Rusya Federasyonu'ndan gelen turistler birinci sıraya yerleşmiş oldu. Önümüzdeki yıl bu rakamın 6 milyona ulaşması bekleniyor.

"ÜÇLÜ ZİRVEDE SURİYE'YLE İLGİLİ GÖRÜŞECEĞİZ"

Yarın İranlı mevkidaşımızın (Ruhani) da katılımıyla yapacağımız üçlü zirve toplantısında, bu sürecin, Astana görüşmelerinin seyri hakkında, görüş alışverişini çok daha farklı bir şekilde ele alma imkanımız olacak."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Putin: S-400'leri erken teslim etmek istiyoruz VİDEO


"S-400'LERİ ERKEN TESLİM ETMEK İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemizde S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verdik. TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız.

Rusya'dan Türkiye'ye turist akını devam ediyor. Bu bağlamda vize rejiminin ne gibi belgeler ile yapılabileceğini, kaldırılması için neler yapılır bunları da konuştuk. Suriye meselesinin çözüm konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Erdoğan: Başka konularda da işbirliğimiz olabilir VİDEO


SORU-CEVAP KISMI

İki lider gazetecilerin sorularına ise şu cevapları verdi.

Erdoğan:  Biz de S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve bu defteri kapattık, bitti o iş. Teslimatı erkene almak sureti ile Rusya bize olan samamiyetini güçlü hale getirmiştir. S-400 konusunda mutabıkatımız var. Bu şekli ile bu adım atılırken savunma sanayine yönelik başka konularda da işbirliğimiz olabilir.

Putin: Çeşitli konuları ele aldık, görüşmemeizde. S-400 teslimat sürelerinin azaltılması konusunda Türk partnerlerimizin ricası olsu bize, olumlu bulduk.