Erdoğan Tokmakçıoğlu ve Hayatım Roman

1934’te Denizli’ de hayat merhaba diyen Tokmakçıoğlu, Ankara ve İstanbul’da farklı gazetelerde çalıştı. Düzenlenen çeşitli öykü yarışmalarında iyi dereceler elde etti. Dünya Gazetesi Öykü Yarışması’nda da birinci seçilerek prestijini sürdürdü. Bugüne kadar yetmiş kadar öykü ve roman yazdı, bazı eserleri filmlere uyarlandı.

Yeni okumalar yapmak için aranırken elime son öykü kitabı olan Hayatım Roman kitabı geçti. 22 güzel öyküden oluşan kitap Hayatım Roman’la başlayıp, Marseillaise adlı öyküyle son buluyor. Rahat okunabilen, her öyküde ayrı tat alacağınız eser kitapseverler için iyi bir seçenek. Yazarın müthiş anlatım tekniği, yalın ve kusursuz dili, aşk ve sevgiye dair yerinde saptamalarla okuyanlarda etki bırakacağı muhakkak.

YAZI İŞÇİSİ

Tokmakçıoğlu, hikâyelerinde hayatın her alanına kalemini dokundurmayı ihmal etmemiş. Hayatım Roman, büyük bir yazı işçiliğiyle bütünleşen nefis hikâyelerle edebiyatın büyülü dünyasına sizi davet ediyor. Yazarın nevi şahsına münhasır üslubuyla okurlarına nefes aldırıyor. Tokmakçıoğlu, ustalığını aldığı ödüllerle kanıtlayan bir edebiyat işçisi. Bu işçiliğini yarım asırdan fazladır sürdüren yazar okumaya, üretmeye devam ediyor.

Tokmakçıoğlu’nun eserlerinden birkaçı;

Jandarma Çiçekleri (hikâye), Acayip işler İlginç Kişiler ( inceleme, araştırma), Deyimler ve Öyküleri ( atasözleri, deyimler), Osmanlı’da İsyanlar (inceleme, araştırma), Zurna Çalan Kuş ( çocuk edebiyatı)

Erdoğan Tokmakçıoğlu ve Hayatım Roman

HAYATIM ROMAN

Çoğumuz hayatta karşılaştığımız ya da geçmişte yaşadığımız ve biz de ağır yük bırakan olayları başkasına anlatırken “hayatımı anlatırsam roman olur” deriz. Bu cümle hemen hemen aynı duygu yoğunluğu yaşayan herkesin dudaklarından dökülüyor. Bize bunları anlatan insanı aktif dinleyici madunda dinlersek belki de onun hikâyesini biz yazarız.

Kitaplığımın yeni üyesi olan Hayatım Roman’ı okurken bunları düşündüm. Yazar, hayatım roman derken içinde yoğrulduğu toplumun insanlarını çok iyi tanıdığı için mi böyle bir eseri yazma ihtiyacı hissetti. Zira hikâyelerinde insanı merkeze alan saptamalarla önemli tahlillerde bulunuyor. Bitmiş hayatlar ve ilişkiler, yarım kalan ve tamamlanması için çaba verilen aşklara dair içimizi ısıtan soba tesirli cümleler…

OTOBİYOGRAFİK ÖZELLİKTE

Yazar, hayatından önemli kesitler sunuyor. Eserin sayfalarını çevirdiğinizde sizi yazarın “hayatım romandır roman” cümlesi karşılıyor. Doğum tarihini temel aldığımızda Tokmakçıoğlu’nun bize Türkiye fotoğrafını sunduğunu görüyoruz. Cumhuriyet döneminin çalkantılı siyasi hayatına dair bilgilerle hafızamızı tazeliyor. Bunun yanında yazar, yaşamında iz bırakan insanları da sayfalarına taşımış.

Tokmakçıoğlu’nun Hayatım Roman kitabı okuduğunuzda hem edebiyatı hem de tarihi yeniden soluyacaksınız.

Kitap sayfası için iletişim: ergul.tosun@ensonhaber.com