Erdoğan'a davayı kazandıran o avukat

Erdoğan'a davayı kazandıran o avukat

İran lideri Ahmedinecad'ın Ak Parti'ye 25 milyon dolar bağışladığını yazan İngiliz Daily Telegraph gazetesi tazminata mahkum oldu. Yüksek Mahkeme'de Başbakan'ın avukatlığını İngiltere'nin ilk Türk hakimi olmaya doğru kesin adımlarla ilerleyen Türk avukat Emma Edhem yaptı.

25 BİN STERLİN TAZMİNAT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ak Parti'nin seçim kampanyası için İran'dan 25 milyon dolar aldığına" yönelik haber yapan İngiliz Daily Telegraph gazetesine karşı açtığı hakaret davasını kazandı. Gazetenin Erdoğan'dan özür dilemesinin hemen ardından dün İngiliz Yüksek Mahkemesi'nde görülen duruşmada, gazetenin iddialarının somut temele dayanmadığına ve haberin doğru olmadığına karar verildi.

Mahkeme ayrıca gazetenin Erdoğan'a 25 bin sterlin (65 bin TL) tazminat ödemesine karar verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Emma Edhem, "Mahkeme, gazetenin iddialarının somut bir temele dayanmadığına ve doğru olmadığına hükmetti" dedi. Edhem, tarafların arasında anlaşması sonucu gazetenin Erdoğan'a tazminat ödemeyi kabul ettiğini kaydetti. İlk duruşması yapılan ve gazetenin özrü ile tarafların anlaşması üzerine yaklaşık 10 dakika süren davaya Yargıç Michael Tugendhat baktı. Duruşmaya, Londra'da AB programı çerçevesinde bulunan yaklaşık 30 kişiden oluşan Türk avukat ve hakimler de katıldı. Grup adına açıklama yapan Mehmet Tan, duruşmayı takip etmek için geldiklerini ve kararı yargı bağımsızlığı açısından önemsediklerini ifade etti.

Erdoğan memnun

Başbakan Erdoğan'ın kararla ilgili yorumu ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından yazılı bir açıklama ile duyuruldu. Açıklamada "Başbakan Erdoğan Daily Telegraph'ın iddialarının yanlış olduğunu kabul etmesi ve özür dilemesinden memnundur. Ayrıca AK Parti'nin adının temizlenmesinden de memnuniyet duyulmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Telegraph gazetesi davadan bir gün önce Başbakan Erdoğan'ı temsil eden Edhem ile vardıkları uzlaşma çerçevesinde tazminatın yanısıra "Türkiye Başbakanı Erdoğan" başlıklı bir özür metni yayınlamıştı. Metinde şu ifadeler yer almıştı:

'İran, Türkiye'nin iktidar partisine 25 milyon dolarlık bağışta bulundu' başlıklı 15 Eylül 2010 tarihli makalemizde, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'İran'dan, AK Parti'nin seçim kampanyası için toplam 25 milyon dolarlık bir bağışı kabul ettiği' şeklinde yanlış ifadelere yer verilmiştir. Yanlış bilgilendirildiğimizi ve iddianın doğru olmadığını kabul ediyoruz. Ne Başbakan Erdoğan, ne de partisi böyle bir anlaşmaya varmış ya da böyle bir bağışı İran'dan kabul etmiştir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan özür diliyoruz.

Gerçek adı Emetullah

Edhem adının hikayesini şöyle anlattı: Gerçek adım Emetullah. İlkokulda İngiliz öğretmenlerim adımı söylemekte zorlanıp adımı Emma olarak değiştirdiğinden beri bu isim üzerime yapıştı kaldı. Evde bile annem ve babam artık uzun adımı kullanmıyorlar. Türk arkadaşlarım da bana Tül diyor. İsmimle gurur duyuyorum ama insanların da neden bana o şekilde hitap etmek istemediğini de anlıyorum.