Erdoğan'a karşı yeni 11 siyasi lider

Erdoğan'a karşı yeni 11 siyasi lider

12 Haziran'daki genel seçimlerde ilginç bir rekabet yaşanacak. Erdoğan'ın karşısına 11 yeni isim çıkıyor. Çiçeği burnunda genel başkanlar, partileriyle sahaya inecek, vatandaştan oy isteyecek.

Farklı bir yarışa sahne olacak

12 Haziran'da yapılması planlanan seçimler, farklı bir yarışa da sahne olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'milletvekilliği' için son kez aday olacağını açıkladığı seçimlerde 11 yeni isim de 'parti lideri' olarak ilk kez 'genel seçim' heyecanı yaşayacak. AK Parti'nin 2002 ve 2007'de elde ettiği başarılar, siyasetin kaygan zemini ve olağanüstü gelişmeler nedeniyle yaşanan hızlı dönüşüm, muhalefetin liderlerini değiştirdi. Deniz Baykal'dan Hüsamettin Cindoruk'a, Zeki Sezer'den Aydemir Güler'e kadar pek çok isim koltuğunu bırakmak durumunda kaldı. Artık Erdoğan'ın karşısında, Devlet Bahçeli,Necmettin Erbakan'ın da aralarında olduğu tecrübeli genel başkanlarla birlikte, 11 yeni isim var...

KEMAL KILIÇDAROĞLU (CHP)

'Kaset' olayıyla başlayan ve Deniz Baykal'ın 'CHP Genel Başkanlığı'ndan istifasına kadar uzanan tartışmalar, 'Gandi'nin önünü açtı. Referandumda lider olarak ilk sandık deneyimini yaşayan Kılıçdaroğlu, bu yıl da ilk genel seçim tecrübesini yaşayacak.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ (BDP)

DTP'nin kapatılmasının ardından kurulan BDP'nin 1 Şubat 2010'daki olağanüstü kongresinde göreve geldi. Onun da tek sınavı 12 Eylül referandumu oldu. BDP'nin yine bağımsız adaylarla mı, tek başına mı, ittifaklarla mı seçimlere gireceği netleşmedi. Ancak çıkacak sonuç, BDP kadar Demirtaş için de özel anlam taşıyor.

MASUM TÜRKER (DSP)

Yıllarca merhum Bülent Ecevit'in yanında görev alan Masum Türker, Zeki Sezer'le girdiği liderlik yarışından galip ayrılarak DSP Genel Başkanı oldu. 17 Mayıs 2009'daki kongrede, partisindeki Rahşan Ecevit etkisini de kıran Türker, ilk kez seçim deneyimi yaşayacak. DSP'nin 2007 seçimlerinde CHP'yle işbirliği nedeniyle bu kez kendi amblem ve ismiyle sandığa gitmesi gerekiyor.

ABDÜLLATİF ŞENER (TP)

AKP'nin kuruluşundan itibaren rol alan ve Başbakan Yardımcılığı yapan Abdüllatif Şener'in 2007 seçimlerinde aday olmaması da, 25 Mayıs 2009'da Türkiye Partisi'ni kuruşu da olay oldu.

ERKAN BAŞ (TKP)

Türkiye Komünist Partisi'nde Aydemir Güler'in yerine 1 Şubat 2009 günü henüz 29 yaşında Genel Başkan oldu. Erkan Baş, 31 yaşında da ilk genel seçim deneyimini yaşayacak.

OSMAN PAMUKOĞLU (HEPAR)

Teröre karşı başarısı ve 43 yıllık askerlik hayatının ardından siyasete atılan Pamukoğlu, 4 Eylül 2008'de partisini kurdu. İlk genel seçim tecrübesini yaşayacak.

ZİYA HALİS (EDP)

12 Mart 2010'da Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı olan eski Bakan Ziya Halis, Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin de kendilerine katılmasıyla siyasete hareket getirme iddiasında.

ALPER TAŞ (ÖDP)

Ufuk Uras'ın bağımsız olarak milletvekili seçilmesi ve daha sonra Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden ayrılarak BDP'de siyasete devam etmesi Alper Taş'ın önünü açtı. Lise geçmişinde, 'İmam hatip lisesi' de olması nedeniyle Taş 'imam hatipli devrimci' olarak anılıyor. 21 Haziran 2009'dan bu yana partisinin başında.

NAMIK KEMAL ZEYBEK (DP)

Liderler içinde en yenisi. 16 Ocak 2011'deki kurultayla görev geldi, Hüsamettin Cindoruk'un koltuğuna oturdu. Milliyetçi kimliğiyle tanınan Zeybek'in ilk seçim performansıyla AKP'den mi yoksa MHP'den mi daha çok oy alacağı merak konusu.

YALÇIN TOPÇU (BBP)

Büyük Birlik Partisi'nin kurucusu Muhsin Yazıcıoğlu 25 Mart 2009'da helikopter kazası geçirdiğinde partinin genel sekreteriydi. 24 Mayıs 2009'daki kurultayda da partinin başına geçti. Referandumda 'Evet' için çalışan Topçu, ilk genel seçim tecrübesini yaşayacak liderlerden.

NUMAN KURTULMUŞ (HAS PARTİ)

26 Ekim 2008 tarihinde Saadet Partisi Genel Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, ilk yerel seçimlerde partisinin oylarını yüzde 5.2'ye çıkararak dikkat çekmişti. Ancak, yeni politika ve yeni kadro söylemlerine Necmettin Erbakan geçit vermeyince Saadet'ten ayrılarak 1 Kasım 2010'da Has Parti'yi kurdu. Eğer YSK onay verir, partisi seçimlere girerse Kurtulmuş lider olarak 'ilk genel seçim' deneyimini yaşayacak.

Hakkı KURBAN / Akşam