Ergenekon tahliyeleri Zekeriya Öz'ü hatırlattı

Ergenekon tahliyeleri Zekeriya Öz'ü hatırlattı

2006 yılında, Alparslan Aslan'ın Danıştay'a silahlı saldırı düzenlemesi Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Katliamla ilgili Muzaffer Tekin 1 yıl sonra tutuklanmıştı. Ardından ise Ümraniye'de bir gecekonduda el bombaları bulunmuş, Ergenekon Davası'nın temelleri o günden itibaren atılmıştı.

Daha sonra ise birçok dava Ergenekon'a bağlanmış, söz konusu dava bir anda Türkiye'nin gelmiş geçmiş en geniş kapsamlı davası haline gelmişti.

ERGENEKON'UN EFSANE SAVCISI

O dönemler Ergenekon soruşturmasına bakan savcılardan en çok bilinen ise kuşkusuz Zekeriya Öz'dü. Zekeriya Öz, kameralar karşısına geçmiyor, kamuoyuna demeç vermiyor kendini olabildiğince arka planda tutmasını başarıyordu. Ancak soruşturma derinleştikçe, Türkiye'de ilk olarak muvazzaflar dahil bir çok asker gözaltına alınıp, tutuklamalar meydana gelince Zekeriya Öz'ün adı her geçen gün hafızalara kazındı.

Öyle gün geldi ki Zekeriya Öz'ün adı "Ergenekon'un efsane savcısı" olarak anılmaya başlandı.

DAVA ZEKERİYA ÖZ'DEN ALINMIŞTI

Türkiye Ergenekon Davasını ve onun efsane savcısı Zekeriya Öz'ü konuşuyordu ki Mart 2011'de HSYK'da yapılan bir değişiklik üzerine, Zekeriya Öz bu davadan alınarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine getirildi.

17 ARALIK'TA YİNE SAHNEYE ÇIKTI

Bir süre hakkında haber çıkmayan Öz, daha sonra adını yine büyük bir operasyonla duyuracaktı. Tarih 17 Aralık 2013'ü gösterdiğinde, Türkiye'nin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonu yapıldı. Birçok işadamının yanı sıra 3 bakanın oğlu da rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. İlk operasyondan sadece bir hafta sonra, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da adının geçtiği 2. büyük operasyon için düğmeye basıldı ancak iktidar kanadı aldığı tedbirlerle bu operasyonu durdurdu. Çünkü devlet içinde bir paralel yapılanma iddialarıyla birlikte, siyasi iktidara yönelik bir darbe planlaması yapıldığı bizzat Başbakan Erdoğan tarafından ortaya atıldı.

BOLU'YA SÜRÜLDÜ

Zekeriya Öz, 17 Aralık ve sonrasında yaşanan gelişmeler sonucu HSYK değişikliği ile Bolu'ya düz savcı olarak atandı, sürüldü.

ERGENEKON TUTUKLULARINA TAHLİYE

Şimdi ise Ergenekon'da cezaevinde yıllardır yatan isimler birer birer tahliye edilmeye başlandı. Davanın ana şeması olarak öne çıkan, Doğu Perinçek, Yalçın Küçük, Tuncay Özkan ve İlker Başbuğ gibi önemli isimler cezaevinden tahliye oldu.

HER ÇIKAN ZEKERİYA ÖZ'Ü ANDI

Tahliye edilen isimlerin neredeyse tamamı, cezaevi çıkışında basına demeç verdi. Verilen demeçlerin önemli bir bölümünde, tutuklular, kendilerine bu zulmü yaşatanlardan hesap soracaklarının altını çizdi. Doğu Perinçek'en İlker Başbuğ'a, Yalçın Küçük'ten Sedat Peker'e kadar tutukluların hemen hepsi "hukuk çerçevesinde" intikam yemini içmiş gibi konuştu. Tutukluların bu meydan okuması ister istemez akla efsane Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ü getirdi. Zekeriya Öz şu an ne düşünüyor, hissediyordur bilinmez fakat Ergenekon tahliyeleri ve tutukluların basına beyanları, okların Zekeriya Öz'e çevrildiğinin en büyük işareti.